facebook

В Україні можуть переписати ціни на бензин: до чого готуватись

В Україні стабілізувалися ціни на бензин. При цьому за певних умов ціна за літр може збільшитися ще на 1-2 гривні.

Директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн розповів для 24 Каналу, що зараз спостерігається певна стабілізація цін на пальне, хоча подальше зростання все ж таки можливе. “Ми бачимо, що оптові ціни на бензин та дизель з червня, коли повернулося оподаткування повне на пальне, зросли на 13 гривень за літр. Ця вартість містить податкове навантаження та збільшення закупівельної вартості через зростання світових цін”, – зазначає експерт.

Втім, роздрібні ціни зросли в середньому лише на 8 гривень. Враховуючи, що зараз ціна на бензин і дизпаливо становить приблизно 55 гривень, експерт вважає, що вони не можуть додати в ціні ще 1-2 грн. Так може статися, якщо світова ціна також зросте. До речі, на це також впливають несумлінні громадяни, які ухиляються від сплати податків, тому деякі мережі мають нижчі ціни.
“На сьогоднішній день оптова ціна бензину А-95 становить 47 гривень за літр, а ми бачимо, що багато мереж працюють з ціною 49 – 50 гривень за літр. Тобто їхня маржа становить 2-3 гривні на літрі”, – додав Куюн.

Ця маржа пояснюється необхідністю покрити витрати бізнесу (зарплата працівникам, оренда тощо). За словами експерта, виходить, що АЗС не мають прибутку, що малоймовірно, тому швидше за все вони просто не сплачують податки.

Минулого тижня середня ціна на пальне зросла на 50 копійок. Загалом ситуація така:

А-95 – до 52,73 гривні на 0,34 гривні

;А-95+ – до 54,93 грн на 0,49 грн;

дизпаливо – до 52,32 гривні на 0,42 гривні.

Наприклад, мережа АЗС групи “Приват”, яка тримає близько 950 заправок, підвищила ціни пального на 2 гривні. Таким чином, усі види палива, крім автогазу, там коштують 53 – 53,50 гривні.

Джерело.

Close