facebook

Військовий облік для жінок: у ЗСУ дали детальне роз’яснення навіщо і що буде далі

У ЗСУ відповіли на основні питання щодо постановки жінок на військовий облік.

Жінки, які відповідають вимогам віку та стану здоров’я та мають медичну або фармацевтичну освіту, будуть взяті на військовий облік. Про це повідомляє пресслужба Сухопутних військ ЗС України.

Як зазначили у відомстві, це не означає мобілізації жінок-медиків, а є виконанням змін у законі та врахуванням наявних фахівців у медичній сфері національного рівня.

З 1 жовтня всі жінки-медики, включаючи лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок та фармацевтів віком від 18 до 60 років, мають взяти на військовий облік. Враховуватиметься як спеціальність із диплома, так і фактичне місце роботи. Військовий облік жінок національного резерву 2023 року регулюється указом Міністерства оборони №35. Жінки з іншими спеціальностями, пов’язаними з військовою сферою, можуть стати на облік за своїм бажанням.

Процес реєстрації на військовий облік здійснюватиметься у територіальних центрах комплектування (ТЦК). При вступі на облік жінці буде заведено особисту справу. Потім її буде направлено на медичну комісію, яка визначить її придатність або непридатність до військової служби.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

У разі порушення правил військового обліку військовозобов’язаним жінкам під час воєнного стану може бути накладений штраф у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваним мінімумом доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Джерело.

Close