facebook

Тарифи на комуналку в Україні різко підскочили – названі цифри

В Україні подорожчали комунальні послуги.

У розпал повномасштабної війни українцям підняли тарифи на деякі комунальні послуги. Дані наводить Держстат.

Наводяться дані, як змінилися тарифи на комуналку за рік – із серпня 2022 року до серпня 2023-го. За цей час подорожчання склало 14,2%.

Повідомляється, що найбільше подорожчала для населення електроенергія – на 69,7%. На другому місці опинився вивіз сміття — на 13,8%.

Решта комунальних послуг зросла не настільки сильно — менше, ніж на 10%:

Утримання та ремонт житла – 7,5%;
Послуги з управління багатоквартирним будинком – 2,7%;
Водопостачання – 0,8%;
Стічні води – 0,7%.
При цьому вартість природного газу для населення не змінилася за цей час. Наприклад, у країні більшість громадян обслуговує компанія “Нафтогаз”, вона залишила тариф за кубометр газу на колишньому рівні до 1 травня 2024 року — по 7,96 грн. за кубометр. Також діють спеціальні умови постачання газу для підприємств теплокомуненерго.

Щодо гарячої води та опалення, то ці послуги взагалі подешевшали. Зниження ціни становило 0,2%.

Українцям пообіцяли, що доки не закінчиться майбутній опалювальний сезон у країні, тарифи на газ, тепло та гарячу воду підвищувати не планують.

Це означає, що як мінімум, до квітня 2024 року вартість цих послуг перебуватиме на поточному рівні, тож українцям не потрібно переживати, що вони стануть дорожчими.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, коментуючи таке рішення, поділився, що досягти цього вдалося завдяки продовженню дії “ПСО” (покладання спеціальних обов’язків) на ринку природного газу.

Згідно з цими угодами, постачальники тепла отримають від “Нафтогазу” обсяги блакитного палива за фіксованою ціною – 7,4 грн/кубометр.

Джерело.

Close