facebook

Українцям вручають повістки через родичів

В Україні продовжується мобілізація, в рамках якої повсюдно роздають повістки військовозобов’язаним чоловікам. Адвокат роз’яснив, чи можна передавати ці документи через родичів.

Провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич оцінив ситуації, коли представники ТЦК не вручають повістки чоловікам призовного віку, а намагаються передати їх через родичів під час візиту додому. При цьому українець не брав повістку та не розписувався про її отримання.

Правозахисник звернув увагу на те, що військовозобов’язані мають отримувати повістки лише особисто та ставити свій підпис. А повістка, передана через третіх осіб, не вважається врученою і не приводить до зобов’язання з’явитися до військкомату.

“У повістки є корінець, на якому має розписатися особа, яка його отримала. Корінець відривається і повертається до ТЦК. На основі цього у представників ТЦК з’являється інформація про те, що саме ця особа належним чином повідомлена. Якщо підтвердження повідомлення немає, то в такому разі немає підстав застосовувати відповідальність за неявку”, – пояснив адвокат.

За словами юриста, родичі чоловіка, якого “викликають” до ТЦК, можуть відмовитися від отримання такої повістки, тому що її мають вручити тій людині, чиє ім’я вказано в документі. Законодавством не передбачено, щоб родичі отримували повістки замість військовозобов’язаних.

Антон Маринич наголосив, що у його практиці були випадки, коли повістки намагалися вручати навіть двірники.

Дзвінки із ТЦК на особисті телефони військовозобов’язаних також не є належним способом оповіщення. Їх можна сприймати як рекомендаційні. Як виняток розглядаються випадки, коли чоловік є резервістом. В такому разі після дзвінка він має оперативно з’явитися до військкомату.

Нагадаємо, що з 1 жовтня на військовий облік мають стати жінки певних спеціальностей. Це медики та фармацевти. Влада запевняє, що українки не будуть примусово призвані в армію – туи потрапляють лише ті, хто робить це за своїм бажанням.

Джерело.

Close