facebook

Чому платіжки не зменшилися: експерт вказав на промахи Гончарука

Кабінет міністрів України не впорався з завданням щодо зниження тарифів на опалення і гарячу воду для населення, хоча мав достатній інструментарій для цього.

Про це заявив в ефірі ObozTV експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. За його словами, без зниження цін на газ суми в платіжках українців не зменшаться.

“Президент сказав уряду – винайдіть спосіб зниження тарифів на 50%. В уряді сказали – ми знаємо, як це зробити. Потім виявляється, що вони не знають, як це зробити… Вони можуть тільки попросити органи місцевого самоврядування знизити тарифи на 24-30%. А виявляється, що навіть не у всіх областях це сталося”, – заявив Рябцев.

За словами експерта, Кабінет міністрів не підходить системно до даної роботи, “хоче окремими постановами в ручному режимі щось регулювати, а це не виходить”.

При цьому він зазначив, що у Кабміну є інструментарій для зниження тарифів.

“Структура тарифу на гаряче водопостачання і опалення приблизно однакова. Трохи менше 80% – це вартість енергоносіїв. Основним енергоносієм є газ. Якщо не знизите ціни на газ, не зможете знизити ціни на комуналку”, – пояснив Рябцев.

Експерт підкреслив, що для зниження тарифу на гаряче водопостачання і опалення на 50% ціни на газ необхідно знизити на 60-70%.

“Знизив уряд ціни на газ на 60-70%? Ні. Виходить, що нам всім сказали, що тарифи знизяться на 50%, нам сказали, що ціни на газ будуть нижчими. А ми отримуємо платіжки, де немає зниження”, – уклав він.

Як повідомляв OBOZREVATEL, президент Володимир Зеленський 1 лютого провів нараду з прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком з питань комунальних тарифів. Він висунув вимогу знизити платіжки за опалення до 25-30% у всіх областях країни.

У свою чергу, Гончарук повідомив, що 143 підприємства в 120 містах прийняли рішення про зниження тарифів, і досить значний відсоток людей в країні отримав реальне зменшення рахунків в грудні. За його словами, уряд працює з місцевою владою, щоб більше підприємств долучилися до цього процесу.

Джерело.

Close