facebook

Це погане знамення: вже цього року світ накриє відразу кілька диких ураганів

Дослідники виступили із серйозним попередженням: цього року людство зіткнеться з безпрецедентним сезоном ураганів, що характеризується підвищеною інтенсивністю та частотою штормів, як пише «focus».


Кліматична криза, яка колись була примарою, що насувається, тепер однозначно присутня, викликаючи більш інтенсивні хвилі тепла, тривалі посухи і руйнівні лісові пожежі. Більше того, як підкреслює Science Alert, величезні резервуари парникових газів, що зберігаються в океанах, посилюють цю кризу, посилюючи лютість ураганів.

Настання кліматичної кризи на планеті прискорило формування тропічних циклонів, що не тільки проявилися раніше, а й наростали за інтенсивністю. У міру ескалації кліматичної кризи зростає й сила ураганів. Експерти Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) попередили, що людство готується до сезону надзвичайних штормів в Атлантиці цього року, прогнози якого безпрецедентні у попередніх звітах.

Історичні дані показують, що сезон ураганів в Атлантиці, що триває з червня по листопад, очікується, досягне 85% ймовірності екстремальної активності цього року, при цьому до кінця року прогнозується близько 25 названих штормів.

На жаль, прогнозний аналіз не дозволяє визначити точну кількість сильних штормів, які, як очікується, обрушаться на планету. Вчений-атмосферник Бен Кіртман з Університету Майамі висловлює занепокоєння, описуючи поточний сценарій як «ідеальний шторм»: перехід від Ель-Ніньо в Тихому океані, яке має тенденцію придушувати розвиток ураганів, до Ла-Нінья, який, навпаки, може значно посилити урагани. особливо у поєднанні з підвищеними температурами поверхні океану, що зберігаються через Ель-Ніньо. Це створює «ідеальне паливо» для ураганів.

Щорічно Всесвітня метеорологічна організація надає назви зі списку з 21 тропічних циклонів в Атлантиці, які класифікуються як урагани, якщо швидкість вітру перевищує 119 км/год, і позначаються як сильні урагани (категорії 3–5), якщо швидкість вітру перевищує 178 км/год.

Безпрецедентна частота циклонів у 2020 та 2021 роках вичерпала заздалегідь визначений список назв: у 2022 та 2023 роках спостерігатиметься середня кількість циклонів, але досить потужних. Однак більшість цих сильних штормів не досягли берега. На жаль, прогнози на 2024 малюють менш сприятливу картину.

NOAA прогнозує від 17 до 25 названих штормів цього сезону, з яких 13 потенційно переростуть у урагани, а від 4 до 7 переростуть у великі шторми з ймовірністю 70%. Узгоджені дані різних метеорологічних служб наголошують на серйозності цього прогнозу.

Передбачити, які шторми переростуть у потужні урагани та обрушаться на берег, залишається надзвичайно складним завданням, але воно необхідне для захисту життів та інфраструктури.

Джерело.

Close