facebook

“Маємо налагодити контакт”: Аваков запропонував Зеленському план щодо ОРДЛО

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 11 лютого, провів нараду у справах молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях.

Йдеться про можливість отримання паспорта громадянина України та сприяння абітурієнтам у час вступу до українських вищих навчальних закладів, передає пресслужба ОП.

У зустрічі взяли участь представники Міністерства освіти і науки, Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, Міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби.

Зеленський акцентував увагу на тому, що в той час, поки на сході України триває війна, Росія масово видає свої паспорти людям, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Президент підкреслив, що така ситуація є неприпустимою, і Україна повинна боротися за своїх громадян.

“Ми повинні налагодити контакт із цивільними людьми, які знаходяться на окупованих територіях і з тих чи інших причин не можуть жити на підконтрольній України території”, – сказав Зеленський.

Президент також зазначив, що ці заходи повинні мотивувати молодь до отримання української освіти і сприяти в пристрої подальшого життя на території, контрольованій України.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і його заступниця Тетяна Ковальчук позначили пропозиції, які могли б лягти в основу майбутньої програми. Серед запропонованих кроків – спрощення процедури отримання адміністративних послуг, зокрема в частині отримання українського свідоцтва про народження дитини і паспорта жителями окупованих територій.

Також розглядається можливість забезпечення дистанційного вивчення української мови та історії України – дисциплін, які зараз не викладаються на тимчасово окупованих територіях, а також розширення кількості вищих навчальних закладів, в які могли б вступати діти зазначеної категорії, і збільшення квот на бюджетні місця в них, організація роботи гарячої лінії для вступників тощо.

Окремо наголошувалося на необхідності забезпечення широкої комунікаційної кампанії.

Джерело.

Close