facebook

З 1 листопада корупція на митниці “вимре”: оголосили колосальну реформу, Уряд діє

Кабмін планує запустити нову митну службу України з 1 листопада 2019 року.

Про це сказав прем’єр-міністр України Олексій Гончарук в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

За його словами, уряду потрібно ще кілька тижнів, щоб перезавантажити “середній” кадровий склад і побороти контрабанду в самому відомстві.

“Ми сподіваємося, що 1 листопада ми запустимо нову митницю, і ви побачите перші суттєві зміни. Зараз досі на митниці працюють корупціонери, знизу. Ми це знаємо. Нам потрібно ще кілька місяців, щоб завершити перезавантаження влади, і це ж стосується митниці”, – сказав Гончарук.

За його словами, неможливо силами міністерства фінансів побороти контрабанду, яку контролює прокуратура, прикордонна служба, прокуратура, СБУ.

“Мене не дивує, що минулого уряду зробити це було набагато складніше. Я переконаний, що нинішні керівники відрізняються по якостям від тих, хто очолював до цього. Якщо співпраця під координацією президента буде організована, то це явище піде в минуле”, – сказав Гончарук.

У свою чергу голова Державної митної служби Максим Нефьодов заявляв, що з 9 вересня розпочато формальний ІТ-аудит основних систем нової митниці України.

Понеділок – нормальний день для старту нового життя! Отже, розпочали формальний ІТ-аудит основних систем нової митниці”, – написав він.

За його словами, роботу шести спеціалістів фінансує спеціальний проект.

Спеціалісти мають перевірити всі бази даних і процедури їх наповнення, профілі ризиків, зробити аудит логів, проаналізувати ІТ-інфраструктуру тощо, додав Нефьодов.

“За 3 місяці маємо не тільки остаточно зрозуміти вузькі місця і проблеми, але і скласти план цифрової трансформації митниці”, – підкреслив голова української митниці.

І підкреслив, що “особливий акцент буде на Автоматизовану систему аналізу та управління ризиками”. “Там десятки тисяч правил, треба їх переглядати та розвивати. Короче, аби кудись прийти, треба зрозуміти, звідки ми йдемо”, – резюмував Нефьодов.

Він також зазначив, що всі раніше озвучені доручення президента України Володимира Зеленського щодо запуску в роботу Державної митної служби України до 1 грудня поточного року, впровадження повноцінного механізму «єдиного вікна» на митниці з 1 січня 2020 року, а також ліквідація контрабанди – будуть виконані.

«Ми все виконаємо. Якщо президент говорить щось зробити, ми все виконаємо», – заявив голова Митної служби.

 

Джерело.

Close