facebook

За місяць карантину резерви України втратили майже $2 млрд

Протягом березня на тлі введеного карантину міжнародні резерви України зменшилися на $1,7 млрд і за станом на початок квітня становили $24,9 млрд.

Згідно з даними Національного банку України, за підсумками березня 2020 року об`єм міжнародних золотовалютних резервів України скоротився на 7,8% і повернувся до рівня початку року.

“Зменшення міжнародних резервів протягом березня було обумовлено, перш за все, значними обсягами валютних інтервенцій Національного банку, спрямованими на згладжування надмірних курсових коливань через ажіотажного попиту на валюту з боку бізнесу і населення”, – розповіли у Нацбанку.

На підтримку гривні від різкого падіння Нацбанк витратив із резервів $2,189 млрд. Ще $1,124 млрд з резервів викупив український уряд для погашення державних боргів. З цієї суми $409,3 млн витратили на обслуговування боргу перед Міжнародним валютним фондом.

“Ці витрати з резервів були врівноважені новими надходженнями на користь уряду. Протягом місяця уряд України залучив $873,2 млн і 276,9 млн євро за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих в іноземній валюті”, – додали у Нацбанку.

Внаслідок переоцінки вартості міжнародних резервів їх обсяг протягом березня виріс на $16,6 млн. Зараз рівень міжнародних резервів достатній для покриття майбутнього імпорту на 3,7 місяці (безпечним вважається рівень резервів, не менше ніж на 3 місяці).

Станом на початок березня розмір міжнародних резервів України склав $26,62 млрд.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Україна 13 березня виплатила Міжнародному валютному фонду черговий платіж у розмірі $409,6 млн за програмою розширеного фінансування EFF.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в найближчі тижні може бути підписаний меморандум з МВФ про програму розширеного фінансування.

Джерело.

Close