facebook

Чи мають імунітет проти коронавірусу ті, хто ним перехворів?

Чи виробляється імунітет проти коронавірусу в тих, хто ним уже перехворів? Чи можна на COVID-19 заразитися ще раз і таким чином захворіти двічі? Це одне з ключових запитань нині – в час світової коронавірусної пандемії.

На це запитання вчені не дають наразі достеменно точної відповіді. Дехто з науковців, хто каже про вироблення імунітету, додає, що він може вироблятися на рік-два і в майбутньому треба буде регулярно приймати вакцини – як це часто роблять наприкінці осені перед зимовим сезоном грипів. Але все по порядку.

Через те, що коронавірус SARS-CoV-2 є новим і малодослідженим, то й 100-відсоткових відповідей наразі немає. Отже, достеменно невідомо, чи ті, хто перехворів на коронавірус, вже мають повний імунітет проти нього. А якщо й мають – скільки часу цей імунітет буде дієвим? Чи він постійний, чи тимчасовий?

«Серед багатьох невідомих щодо COVID-19 – те, як людська імунна система реагує на інфекцію і що це означає для поширення хвороби. Імунітет після будь-якого захворювання може варіюватися від довічного і цілковитого до майже відсутнього (імунітету). Наразі, проте, доступні лише перші проблиски даних щодо імунітету до SARS-CoV-2, коронавірусу, що спричиняє COVID-19», – написав у газеті «Нью-Йорк Таймз» Марк Ліпсіч, гарвардський професор-імунолог.

Це насправді ключове питання, бо деякі країни хотіли, щоб усе населення чи принаймні його левова частка перехворіла на коронавірус і таким чином отримала імунітет – або, як його називають, «колективний імунітет» (herd immunity).

Цим шляхом на початку боротьби з коронавірусом йшла Британія, потім, щоправда, змінивши підхід. Цим шляхом і донині йде Швеція й деякі інші країни, не вдаючись до суворих карантинних засобів – ніби даючи людям можливість «підхопити» коронавірус, перехворіти ним майже цілою країною і вже тоді виробити загальний, «колективний» імунітет.

Насправді ж, як каже Метт Фріман, дослідник коронавірусу з американського Мерілендського університету, «ми багато чого не знаємо»: «Я думаю, що дуже ймовірним є сценарій, коли вірус пройде цього року і кожен отримає певний рівень імунітету від нього, і коли він знову повернеться – ми будемо від нього захищені… чи цілком, чи, якщо ви заразитесь знову пізніше – через рік, – тоді у вас буде значно менша вразливість».

Отже, відтак наразі невідомо на 100 відсотків, чи люди, які одужали, перехворівши на коронавірус, напевно отримують імунітет, захищеність від нього.

Джерело.

Close