facebook

Соціальний вибух! Тисячі українців можуть залишитись без пенсій. Що відбувається?

В Україні вже більше місяця можна оформляти пенсії онлайн. У Пенсійному фонді (ПФУ) запевняють, що таку «пенсію в один клік» отримали більше тисячі українців. Але, як виявилося, з оформленням пенсій є і проблеми – без виплат можуть залишитися сотні тисяч фізичних осіб-підприємців (ФОП). Про це пише «Сегодня».

Видання пояснює, що зараз такі бізнесмени платять єдиний податок (918 гривень за станом на жовтень-2019). Саме цей податок і дає спрощенцям право на пенсію. Але для оформлення виплат потрібен і стаж – зараз це 26 років, але вимоги поступово посилюються, і до 2028 року для виходу на пенсію знадобиться вже 35 років трудового стажу. Але як ФОП може довести, що пропрацював досить довго, щоб отримувати пенсію?

Автор статті описує випадок: коли 60-річний чоловік-приватний підприємець звернувся у Пенсійний фонд, його там шокували, сказавши, що він може не розраховувати на пенсію. Виявилося, що у ПФУ немає відомостей про сплату внесків за 90-і роки.

На це ж скаржиться більшість ФОПів пенсійного або передпенсійного віку.

При цьому документи можуть бути втрачені, а деякі архіви і зовсім згоріли.

Часто база даних губилася в податкових. І якщо в обласних центрах ще більш-менш ситуація, то в районних центрах вона взагалі катастрофічна.

Видання зазначає, що з кожним роком ФОПів, які не можуть вийти на пенсію, стає все більше. Зараз це люди, які починали працювати в 90-х. Тоді бізнес відкривали 25-30-річні, і переважно через безвихідь – роботи не було, заводи, фабрики закривалися. Зовсім скоро їм виповниться 60 років.

А коли ФОПів, яким відмовили в пенсії, набереться критична маса, це може загрожувати соціальним вибухом. Підприємці кажуть: якщо їх декларації про сплату внесків так і не знайдуть і якщо їм відмовлять в пенсії – вони вийдуть на мітинги.

У той же час в Пенсійному фонді, в який підприємці і повинні подавати звітність, заявляють, що всі документи надійно зберігаються. У разі ж втрати підприємці повинні були їх зберігати також, тому справедливість восторжествує.

Але самих підприємців такі пояснення обурюють – адже ніхто не попереджав, що потрібно зберігати документацію, щоб потім її показати Пенсійному фонду.

Ще один варіант, який пропонують підприємцям передпенсійного віку – стаж, якого не вистачає, можна докупити. Офіційно заплатити мінімальні внески – ЄСВ – один місяць зараз – це 918 гривень. Тобто тільки рік обійдеться в 11 000 гривень. А якщо не вистачає років десять? Це вже більше ста тисяч. Тобто право на мінімальну пенсію може коштувати дуже дорого.

Джерело.

Close