facebook

В Україні зможуть передавати пенсію за спадщину: названі умови

Пенсію в Україні зможуть передавати у спадщину, при подальшій розробці програми по переходу до накопичувальної пенсії. З 1 січня Україна повинна перейти на нову пенсійну систему, однак деталі законопроєкту ще в розробці.

Інвестиційний банкір Тарас Козак вважає, що в Україні накопичувальна пенсія повинна передаватися у спадок.

Експерт відзначає, що існуюча пенсійна система не спроможна забезпечити пенсіонерів. Про це Тарас Козак розповів в ефірі каналу “Україна 24”.

“Ризики (при впровадженні накопичувальної пенсійної системи. – ред.), але їх треба зменшити, а не ставити основу для заборони накопичувальної системи. Солідарна система, як ми бачимо, не здатна забезпечити пенсіонерів більш-менш нормальною пенсією, яка сьогодні становить від 2 до 3 тис. гривень, це сміх крізь сльози”, – сказав він.

Експерт пояснив плюси накопичувальної системи.

“Треба йти шляхом, яким іде весь світ – це накопичувальна пенсія, поки громадянин працює, накопичує частину доходів на індивідуальний пенсійний рахунок. Коли йде на пенсію – починає користуватися цими засобами. Якщо раптом громадянин не дожив, то, на відміну від солідарної пенсії, яка зникає, ці кошти переходять у спадщину. Крім соціального боку, це ще й фінансовий ресурс, тому що накопичувальні кошти – це так звані “довгі” гроші, які десятиліттями працювати на економіку України, це величезні гроші, мільярди гривень “, – сказав він.

Нагадаємо, що Україна з 1 січня 2021 року може почати плавний перехід на накопичувальну пенсійну систему. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував, що з наступного року на накопичення будуть йти 2% від податку на доходи фізосіб і 2% ЄСВ – всього 4 %.

Джерело.

Close