facebook

Шлях до успіху: Китай поділився досвідом боротьби з COVID-19 в Білій книзі

Китай на цей момент “успішно відбив усі канали поширення коронавирусной інфекції”. Країні вдалося стримати смертність від COVID-19 на досить низькому рівні в 5,6 відсотка. Про це йдеться в опублікованій 7 червня Білій книзі “Дії Китаю по боротьбі з COVID-19”, в якій узагальнено досвід протистояння “найсерйознішої епідемічного кризи з моменту утворення Китайської Народної Республіки”.

Xu Lin, Vice head of the Publicity Department of Communist Party shows a copy of the white paper on fighting COVID-19 China in action during a press conference at the State Council Information Office in Beijing, Sunday, June 7, 2020. Senior Chinese health officials defended their country’s response to the new coronavirus pandemic, saying they provided information in a timely and transparent manner. (AP Photo/Andy Wong)

 

Автори доповіді відзначили, що “Китай розробляв свій” шлях до успіху “в боротьбі з коронавірусів, грунтуючись на національній специфіці та медичній практиці”. Найважливішим принципом в протистоянні епідемії стало зведення на чільне місце людських життів. “Здоров’я і життя людей – понад усе” – це формулювання в Білій книзі повторюється сім разів. “Коли коронавірус завдав першого удару, Китай вирішив захищати життя і здоров’я людей навіть ціною довгострокового економічного спаду, життя були поставлені вище інтересів економічного зростання”, – зазначено в документі.

Відзначається, що Китай п’ять разів переглядав і удосконалював національний протокол реагування на COVID-19 з урахуванням розвитку ситуації. Підвищена увага приділялася оперативності реагування на кожен випадок зараження. Були встановлені чіткі часові вимоги. Так, про кожний випадок підозри на COVID-19 було потрібно повідомляти протягом двох годин. Результати тесту на коронавірус вимагали надати протягом 12 годин. На виявлення осіб, які перебували в контакті з хворим, виділялося не більше 24 годин.

Серед що не медичних протиепідемічних заходів, які довели високу ефективність, відзначаються обмеження мобільності, суворе соціальне дистанціювання, а також винесення “першої лінії оборони” на місця, на рівень мікрорайонів, де до сих пір практикувалася перевірка температури і наявності захисної маски. Важливим заходом підтримки соціальної стабільності під час епідемії названа боротьба зі спекуляціями на ринках харчових продуктів і засобів індивідуального захисту. Спостерігачі визнають, що під час епідемії КНР вдалося ефективно запобігти спекулятивне зростання цін на продовольство і захисні маски.

Підвищена увага була приділена недопущенню паніки на хвилі поширення коронавируса. Для цього влада створила розгалужену багатоканальну систему інформування населення про епідеміологічну ситуацію. З 21 січня Госкомздрав КНР почав щодня публікувати зведення про епідемічну ситуацію в країні, з 3 лютого ці зведення почали перекладати англійською, а потім на російську та інші найпоширеніші мови світу. За час епідемії прес-канцелярія Держради КНР провела 160 з гаком прес-конференцій, на яких було дано відповідь на майже 1,5 тис. Нагальних питань.

Основним же перевагою КНР в боротьбі з COVID-19 названа висока здатність країни до мобілізації державних і суспільних ресурсів на боротьбу з кризою. Так, термінова мобілізація медичних засобів дозволила скоротити терміни тестування на коронавірус нового типу з двох днів до 4-6 годин. У найбільш постраждалій від епідемії провінції Хубей число щодня проводяться тестів зросла з 300 в січні до 50 тис. В середині квітня. Держава терміново розвернуло 83 дослідницькі програми, націлені на боротьбу з коронавирусной інфекцією. Вони вже приносять свої плоди: у КНР до клінічних випробувань схвалено 5 вакцин і 10 медичних препаратів від коронавируса нового типу. Були терміново розроблені і впроваджені протоколи лікування COVID-19 за допомогою засобів традиційної китайської медицини.

Державі вдалося мобілізувати фінанси, в стислі терміни зібравши 162,5 млрд юанів (близько $ 23 млрд) на боротьбу з вірусом. Завдяки цим коштам країні вдалося забезпечити 100-відсоткову доступність лікування від коронавирусной інфекції. Було запроваджено принцип “спочатку лікування, потім – оплата”, при цьому багатьох лікували абсолютно безкоштовно. На це китайське держава витратила чимало грошей. Середній розмір рахунку за лікування від COVID-19 по Китаю становить 23 тис. Юанів (понад $ 3 тис.), При цьому в важких випадках вартість може досягати 150 тис. ($ 21,5 тис.), А в критичних – мільйони юанів ($ 143 тис.). Примітно, що всі 100-тисячний і мільйонні рахунки китайська держава покрила повністю.

Оперативно на боротьбу з вірусом були мобілізовані представники держслужб. Так, в серці поширення епідемії – місто Ухань – в січні-лютому було направлено 346 медичних бригад у складі 42,6 тис. Медпрацівників. Всього лише за 10 днів в місті було розгорнуто 16 тимчасових госпіталів на 14 тис. Ліжок. По всій країні на перевірку температури та виявлення підозрілих випадків було оперативно мобілізовано 4 млн співробітників районних управ. Мобілізовано виробництво захисних масок, щоденний обсяг якого зріс з 5,86 млн на початку лютого до 200 млн до кінця квітня.

Високу здатність до мобілізації показало і китайське суспільство: на боротьбу з епідемією встали 8,8 млн волонтерів, по країні на протидію COVID-19 було зібрано 39 млрд юанів ($ 5,57 млрд) пожертвувань.

Висока здатність до мобілізації і оперативне реагування на епідемічну загрозу дозволили Китаю здолати невідомий досі вірус за чотири місяці. У Білій книзі зазначається, що з 29 квітня КНР перейшла зі стану “народної війни” з COVID-19 в режим “профілактики і контролю” захворювання. До того моменту стало очевидно і постепідеміческое відродження національної економіки. До кінця квітня була відновлена ​​діяльність 99% великих підприємств, 88,4% середніх, малих і мікропідприємств. Відновлено здійснення 95% проектів державного значення.

Зі сторінок Білої книги Китай ще раз подякував міжнародному співтовариству за підтримку в найважчий момент поширення COVID-19. Гуманітарну допомогу Китаю в найважчий час надали 77 країн і 12 міжнародних організацій. Втім, і сам Китай в боргу не залишився. КНР надала гуманітарну допомогу 150 країнам і чотирма міжнародними організаціям, відправила 29 команд медиків для підтримки найбільш постраждалих від інфекції країн. У розпал пандемії Китай не зупинив експорт медичного обладнання та засобів захисту, з 1 березня по 31 травня поставивши за кордон понад 70 млрд масок, 340 млн протичумних костюмів, 115 млн пар захисних окулярів, 225 млн наборів для тестування COVID-19 і понад 40 млн інфрачервоних термометрів. Більш того, Китай виступив з рядом ініціатив фінансової підтримки постраждалих від коронавируса найбідніших країн. На ці цілі КНР протягом двох років виділить $ 2 млрд. КНР також призупинила обслуговування зовнішнього боргу 77 найбідніших країн з метою зниження їх фінансового тягаря. Ця допомога надається “без будь-якої політичної підоснови і без переслідування геополітичних інтересів”, підкреслюють автори доповіді.

Автори Білої книги роблять висновок, що “солідарність і співробітництво – найефективніша зброя для боротьби з пандемією коронавирусной інфекції”. Вони знову закликали міжнародне співтовариство згуртувати ряди для боротьби з COVID-19 і перестати використовувати пандемію як привід для зведення рахунків з політичними опонентами. “Ми виступаємо категорично проти політизації COVID-19. Загальний ворог людства – це коронавірусна інфекція, а не окрема країна або раса. Китай закликає міжнародне співтовариство відмовитися від забобонів, пошуку” цапів-відбувайлів “і політизації вірусу. Нам потрібно зміцнити солідарність, співпраця і відповідальність – тільки так ми доб’ємося перемоги над пандемією “, – наголошується в документі.

Експерти закликали винести політичні, економічні та гуманітарні уроки з нинішньої пандемії з тим, щоб більш ефективно протистояти майбутнім кризам в системі глобального охорони здоров’я. Автори Білої книги висунули ряд пропозицій щодо зміцнення глобальної системи охорони здоров’я, підвищення глобального “імунітету” до нових захворювань і супутнім їм проблем. Вони закликали до загального визнання принципу “людське життя – понад усе”, створенню стабільних міжнародних механізмів епідеміологічного моніторингу, раннього оповіщення, спільного реагування та оперативного збору коштів на боротьбу з глобальними викликами у сфері охорони здоров’я. “Китай закликає до побудови глобального співтовариства загального здоров’я”, – резюмують автори Білої книги.

Джерело.

Close