facebook

Президент запитає міністра освіти з приводу переходу всіх шкіл на українську

Володимир Зеленський хоче з’ясувати у міністра освіти і науки Ганни Новосад, що вона мала на увазі, заявивши, що всі російськомовні школи з вересня 2020 року перейдуть на державну мову навчання.

Про це Президент сказав під час пресмарафону, відповідаючи на запитання, як він ставиться до ідеї викладання в школах тільки українською мовою – як це пропонує міністр освіти, передає кореспондент Укрінформу.

“Для мене питання мови не є пріоритетним, але я – не уряд. Я навіть не знаю, що мала на увазі пані міністр освіти: які саме школи мають перейти на українську мову, чи стосується це приватних шкіл. Що вона мала на увазі, мені складно сказати. Я запитаю пані міністра, що вона мала на увазі”, – заявив Зеленський.

Він зауважив, що з ним особисто це питання не обговорювалось, але він має намір все детально з’ясувати. “Ви знаєте, що питання мови, освіти дуже розхитують суспільство. Я б так не робив, як вона робить. Але мені цікаво з’ясувати це питання”, – наголосив президент.

Як повідомлялося, міністр освіти і науки Ганна Новосад в ефірі одного з телеканалів розповіла, що з вересня 2020 року російськомовні школи в Україні перейдуть на державну мову навчання. Школи мов меншин, які належать до мов Євросоюзу, – з вересня 2023 року.

В Україні 28 вересня 2017 року набув чинності закон “Про освіту”, який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська, але відповідно до освітньої програми, одна або декілька дисциплін можуть викладатися двома або більше мовами. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською в окремих класах комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Конституційний Суд визнав цей закон таким, що відповідає Конституції.

Джерело.

Close