facebook

Всі українські АЕС забезпечені системами сейсмомоніторингу

Система сейсмічного моніторингу (ССМ) введена на Хмельницькій АЕС в рамках реалізації комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків і на виконання «постфукусімскіх заходів».

Відтепер всі українські АЕС забезпечені такими системами – на Рівненській, Південно-Української та Запорізької атомних станціях ССМ вже успішно працюють, надаючи інформацію про джерела можливих місцевих землетрусів і землетрусів зони Вранча місцевої сейсмічності. Отримані достовірні значення використовуються для перевірки сейсмічної стійкості діючих будівель, споруд та обладнання АЕС.

Встановлена ​​на ХАЕС система складається з п’яти пунктів реєстрації в Хмельницькій області: центральний – в районі рибгоспу, виносні – в селі Грем’яче Острозького району, селі Потереба Славутського району, місті Славута та селі Плужне Ізяславського району. Всі ці пункти входять в 30-кілометрову зону Хмельницької АЕС. ССМ, встановлена ​​на ХАЕС, використовує сейсмодатчики Nanometrics ТС-20 канадського виробництва. Вони реєструють всі сейсмічні дані з високою точністю.

Система також включає в себе лінію зв’язку, охоронну та пожежну сигналізацію, серверну частину, автоматизовані робочі місця. Сигнали з пунктів реєстрації по системам зв’язку надходять на сервер, на якому здійснюється збирання, первинна обробка сигналів і їх накопичення. Інформація буде накопичуватися протягом трьох років, а після цього повинна бути проаналізована спеціалізованими організаціями – для визначення кількісних показників достатності сейсмобезпеки споруд і обладнання ХАЕС.

«На даний момент система повністю змонтована, проведені спеціальні настройки», – говорить начальник відділу експлуатації будівель і споруд Хмельницької АЕС Геннадій Ткачук. – У грудні цього року, відповідно до плану-графіка, ССМ повинна бути прийнята в промислову експлуатацію. Вже зараз ми щодня отримуємо на центральний сервер інформацію з п’яти пунктів спостереження і можемо аналізувати стан роботи системи, виявляти сейсмічні події по піках коливань. А в подальшому зможемо вивчати місцеву тектоніку і розломи на майданчику ХАЕС, їх вплив на будівельні конструкції, зокрема на будівлю головного корпусу ».

Джерело.

Close