facebook

5 міфів про зміїв, або чому при укусі не можна припікати рану і відсмоктувати отруту

Як навчитися не боятися плазунів, що робити, якщо вкусила змія, а також чому все частіше змії з’являються поруч з людиною.

5 міфів про зміїв, або чому при укусі не можна припікати рану і відсмоктувати отруту

З приходом літа в стрічках новин зачастили випадки: змія вкусила, змія оселилася в багатоповерхівці, рятувальники дістали плазун з приватного будинку, дитина зустрів змію на природі і потрапив в реанімацію. У соцмережах такі повідомлення збирають маси істеричних коментарів в стилі “жах”, “треш”, “я б померла на місці”, “Боже, допоможи дитині вижити”, “потрібно вбивати гадів” і інші.

“КП” в Україні “попросила герпетолога Олексія Марущака розвіяти найпоширеніші міфи про змій, які живуть в Україні, а також лікаря медицини невідкладних станів Марину Фатєєву розповісти, як лікують постраждалих від укусів змій і як правильно надавати домедичну допомогу.

Олексій Марущак, герпетолог, аспірант Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, член природоохоронної організації Ukrainian Nature Conservation Group.

– Як тільки стало жарко, Держслужба з надзвичайних ситуацій отримує все більше викликів про змій в житлових будинках, а медики – про укуси на природі. Змій як ніби тягне до людини…

– Насправді це не плазуни шукають зустрічі з людиною, а ми на початку літа або в кінці весни, ну або в кінці карантину, як сталося в цьому році, все частіше і частіше втручаємося в їхні природне місце існування, якої і так залишилося небагато. Щорічно десь в кінці весни – початку літа ЗМІ рясніють новинами про “атаках змій”, “навалах гадюк” і т.д. Насправді ніякого навали немає. Змії, як і інші плазуни, прокидаються від зимової сплячки. Перші по-справжньому літні теплі дні в цьому році припали на кінець карантину, коли люди масово рушили в парки, сквери і на природу. Ми частіше буваємо в дикій природі? Значить, є високі шанси зустрітися зі змією, як і з пташкою, або оленем, або ким-небудь ще.

– Але змії приповзають і в міста. Навіщо?

– Все банально: для змій залишається все менше і менше життєвого простору, а жити хочеться. Ось ми і знаходимо їх у себе на дачах, в пісочницях, будинках або в інших місцях. Вони хочуть жити і намагаються пристосуватися. До того ж у містах є чим поживитися і де погрітися, коли родентицидами труять на полях гризунів, наприклад. Нічого дивного, все намагаються вижити і пристосуватися, і гадюки або змії живуть за тими ж правилами, що і всі інші живі істоти.

– Цього року вже є перші постраждалі від укусів, найчастіше повідомляють про подібні інциденти зі Львівщини. Зустрічала таку думку, що для 30% людей укус змії проходить не те щоб без ускладнень, а навіть без якихось особливих симптомів. Як думаєте, розмови про небезпеку гадюк, які живуть в Україні, перебільшені?

– Відповім фактами. Факт 1-й. Змії мають отрута, але не завжди його впорскують, тому що їм економічно невигідно даремно витрачати цінну речовину, на синтез якої йде величезна кількість енергії і від якого залежить їхнє життя і успішність полювання на кожного, хто пройде повз. Бувають так звані сухі укуси: коли фактично змія вкусила, але отрута не був введений.

Факт 2-й. Всі ми по-різному реагуємо на різні речовини. Хтось не помічає укусу бджоли, а алергік, наприклад, взагалі від нього може померти. Так само і тут. Отрута гадюки має гемолітичну дію і розподіляється на вагу людини. Звідси висновок-факт, що здорова доросла людина не помре від укусу гадюки. Буде неприємно. Тиждень помучитися з дуже неприємними симптомами, але все ж не смертельно. Наскільки мені відомо, з 1991 року в Україні від укусу гадюки не загинув жоден чоловік.

– Коли говорять “гадюка агресивна, тому напала”, наскільки це справедливо?

– Не треба чіпати змій взагалі. Вони бояться нас більше, ніж ми їх, і вони точно не шукають зустрічі з нами навмисне. Якось я, збираючи гриби, спочатку почув, а потім помітив у своїй ноги гадюку в 10-15 см. Вона шипіла, звивалася і всім своїм виглядом давала зрозуміти, що вона тут і хоче мене налякати. Я спокійно відійшов, і вона поповзла по своїх справах, хоча могла вкусити з десяток разів.

– Які гадюки живуть в Україні? Вони потребують захисту?

– В Україні є два види гадюк. Степова гадюка, яка занесена до Червоної книги України, і гадюка звичайна, яка туди не занесена. Остання ділиться на два підвиди: це власне гадюка звичайна і гадюка Нікольського, яка більше і повністю чорна. У нашій країні все тварини так чи інакше потребують захисту, і гадюки, на жаль, не виняток. Вони перш за все страждають від фізичного винищення людиною через масу стереотипів. Також гадюки, зокрема степові, страждають від фізичного знищення їх природного місця існування, забруднення, трансформації і зміни кормової бази. До факторів небезпеки також можна віднести глобальні зміни клімату, поява видів “вселенців”, які агресивно налаштовані по відношенню до змій взагалі, і безліч інших чинників.

– Якщо говорити про міфи. Як думаєте, з тих, що існують в народі, які найнебезпечніші для змій, а також для самих людей?

– Міф перший: все, що не має ніг, – змія. Неправда. В Україні проживають три види безногих ящірок. Візуально для неспеціаліста їх практично не відрізнити від змій. Це ламка веретеница і колхидська, а також желтопузик (не плутати з желтобрюхие полозом). Дуже шкода в Фейсбуці бачити повідомлення про те, як люди винищили “зміїне кубло”, а там фотографії нещасних убитих веретениц, від яких шкоди не більше, ніж від дощового черв’яка.

Міф другий: змії шкідливі. Неправда. Змії – важливі складові трофічних ланцюгів. Вони поїдають гризунів, які шкодять сільському господарству і самі є їжею для великих птахів, таких дорогих нам орлів і лелек.

Міф третій: всі змії мріють про те, щоб вкусити людину. Дурниця. Як я вже говорив, вони до останнього намагаються уникнути укусу, і тільки коли виходу немає і вони сприймають наші дії як загрозу, наприклад, на змію наступили, ловлять або сіли, тоді вже кусають. Деякі й справді трохи агресивні – наприклад, полози, але вони не мають отрути і шкоди від їх укусу не більше, ніж від уколу шипом троянди.

Міф четвертий: всі, що без жовтих вушок, – гадюка. В Україні більше десятка видів змій, в тому числі два види вужів. Звичайний, він з жовтими вушками, і водяний – без них. Обидва безпечні.

Міф п’ятий: гадюки гігантські. Ні, вони невеликі, до 40 см, і можуть зробити кидок не вище 20 см. Найбільш довгими у нас виростають полози – до 2 м, але вони безпечні. Сам неодноразово їх ловив.

Ще кажуть, що гадюки випивають молоко у корови, але це повна нісенітниця. Навіть коментувати це не буду (сміється).

– Можливо, є рада, як людині навчитися не боятися змій? А то люди часто навіть вужів вбивають, мовляв, ось, дивіться, я врятував людство від страшної змії.

– Основна порада: не чіпайте змій, і вони не чіпатимуть вас. Все просто. Побачили – обходьте і йдіть кожен у своїх справах, і всі будуть задоволені.

Компетентно

Марина Фатєєва, лікар медицини невідкладних станів КНП “Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ЧВУ”.

– Чим отрута гадюки небезпечний для людини?

– Яд змії в своєму складі містить не тільки токсини, а й білки, ферменти, які є чужорідними для нашого організму. Отрута для людини не так і небезпечний, але він може викликати алергічну реакцію, яка навіть може закінчитися смертю.

– Укус в яку зону тіла вважається найнебезпечнішим?

– Особливо небезпечними для нас є укуси в область голови, шиї, обличчя. Вони добре кровоснабжаются, ця отрута одразу піде до серця, прямому місцем свого дії. Отрута поширюється по лімфатичних судинах, і якщо укус прийшовся поруч з ними, то може розвинутися дуже швидке отруєння.

– А якщо говорити про так званих групах ризику, то хто в них входить?

– Груп ризику як таких немає, але якщо є алергія до білкових продуктів, то людина може важче відреагувати на укус. Треба розуміти, що отрута змії в принципі призначений не для нас. Змія береже його для жертви, на яку полює, тому там доза невелика. Для людини найбільша небезпека в алергії. Також потрібно знати, що укус змії – це брудна рана, вона досить глибока, тому паралельно туди може потрапити і інфекція, що призведе ще й до зараження.

– Як лікують укус в лікарні?

– Лікування в стаціонарі буде направлено на лікування симптомів. Воно буде залежати від тяжкості стану, яка отрута, скільки його попало, потрапило взагалі щось в рану, чи є ускладнення, супутні патології.

– А сироватки проти укусу змій? Чула думку, що використання такого препарату може призвести до ще гірших наслідків, ніж сам укус. Вони є в швидких або їх можуть давати тільки в лікарнях?

– Сироватки самі по собі – це білкові продукти, і як кажуть токсикологи, найкраща сироватка – це та, яка не була використана. Введення такого препарату – дуже великий стрес для організму. Їх у бригад швидкої немає. Їх дають тільки в лікарні з дотриманням всіх запобіжних заходів, це складний, довгий і кропіткий процес. Сироватку вводять в кілька етапів.

– Як діяти на місці, щоб допомогти потерпілому? Що точно не можна робити?

– Спочатку потрібно обмити рану, можна навіть звичайною водою, але краще з милом. Ні в якому разі не повинно бути ніяких джгутів, нічого не потрібно припікати, вирізати, відсмоктувати. Так, отрута змії не всмоктується в шлунково-кишковому тракті, але у надає допомогу можуть бути мікротравми в порожнині рота, і це небезпечно для людини, теж може бути реакція. Го головне, що ця маніпуляція практично ніяк не допоможе. Хворого потрібно заспокоїти, знерухомити кінцівку, щоб отрута не так активно поширювався по лімфотоку в загальне кровоносне русло. Треба якомога швидше транспортувати людину в лікарню. Не потрібно давати йому ніякого алкоголю, це погіршить стан. Якщо людина здатна проковтнути таблетку, можна дати від алергії. До речі, як тільки змія вкусила, буде починатися набряк цього місця. Потрібно обвести цю зону фломастером, маркером, ручкою, що є з собою, це нам, медикам, дасть можливість оцінити стан, наскільки швидко розвивається набряк. І так, неправильно надана допомога може вплинути на стан потерпілого.

 

Джерело.

Close