facebook

Прорив у боротьбі зі смертельною інфекцією COVID-19

Недорогий і широкодоступний препарат під назвою дексаметазон може допомогти врятувати життя пацієнтів, які мають серйозні ускладнення через захворювання на коронавірус. Британські експерти кажуть, що низькодозоване лікування препаратом є головним проривом у боротьбі зі смертельним вірусом.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) висловлює задоволення попередніми результатами клінічного дослідження, що свідчать про те, що кортикостероїдний лікарський засіб дексаметазон може рятувати життя пацієнтів з вкрай важким перебігом COVID-19. За попередньою інформацією, доказано, що застосування даного засобу дозволяє скоротити показник смертності пацієнтів, які перебувають на ШВЛ, на одну третину і показник смертності пацієнтів, які отримують оксигенотерапію, на одну п’яту.

Як вважають дослідники, якби його використовували у Великобританії від початку пандемії коронавірусу, можна було б врятувати до 5000 життів.

А оскільки він достатньо дешевий, також може принести користь у бідних країнах, які мають велику кількість пацієнтів з Covid-19.

У ході випробування під керівництвом команди з Оксфордського університету близько 2000 пацієнтів лікарні отримували дексаметазон і їх порівнювали з більш ніж 4000 пацієнтами, які не отримували препарат. Для пацієнтів на ШВЛ це зменшило ризик смерті з 40% до 28%. Для пацієнтів, які потребують кисневої терапії, він знижує ризик смерті з 25% до 20%.

Один з учасників дослідження професор Мартін Лендрей каже, що препарат дозволяє врятувати життя одного з восьми пацієнтів, які потрапляють на штучну вентиляцію легень. Серед пацієнтів на кисневій терапії, він рятує одне життя з 20-25.

«Існує чітка, зрозуміла користь. Лікування дексаметазоном триває до 10 днів, і це коштує приблизно 5 фунтів (169 грн. – Ред.) на одного пацієнта. Тож врятувати життя переважно коштує 35 фунтів (приблизно 1200 грн. – Ред.). Це препарат, який доступний у всьому світі», – каже науковець.

Професор Лендрей зазначив, що, коли це доречно, пацієнтам потрібно видавати препарат без зволікань, але люди не мають купувати його, щоб зберігати вдома.

Позитивний ефект був відзначений тільки в групі пацієнтів з вкрай важким перебігом COVID-19 і не спостерігався в групі осіб з більш легким перебігом інфекції.

«Це перший лікарський засіб, який показав свою ефективність щодо зниження смертності у пацієнтів з COVID-19, які потребують оксигенотерапії або вентиляторної підтримки», – заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус. «Це приємна звістка, і я хочу подякувати Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Ірландії, Оксфордському університету, численним медичним установам країни і пацієнтам за внесок, який вони зробили для цього наукового прориву, що сприяє порятунку життів».
Вищий інститут здоров’я Італії опублікував розширену доповідь з аналізом смертей пацієнтів інфікованих коронавірусом. Були проаналізовані історії хвороби 32.938 людей (з 34.448), які померли на цей момент.
Середній вік померлих – 80 років. 41,6% – жінки, 58,4% – чоловіки. Померлих у віці до 50 років всього 366 осіб, тобто 1,1% від усіх жертв. 83 людини померли у віці молодше сорока років, з них у 62 осіб були серйозні хронічні захворювання.

Половина смертей припала на Ломбардію – 49,6%. На другому місці Емілія-Романія (12,7%). Частка інших регіонів не перевищує 10%. З південних регіонів тільки Кампанья дала результат більше 1%.

Найбільш поширеними первинними симптомами у померлих людей були підвищена температура і задишка, на другому місці кашель і діарея. Наявні до діагнозу “коронавірус” патології у померлих пацієнтів: артеріальна гіпертензія – 67%, цукровий діабет другого типу – 30,3%, ішемічна хвороба серця – 27,8%, миготлива аритмія – 22%, серцева недостатність – 15,7%. У кожного з померлих пацієнтів вже було в середньому три згаданих патології, тільки у 144 постраждалих не було патологій.

Джерело.

Close