facebook

У США розповіли, коли Польща стане енергетично незалежною від Росії

Загальний обсяг контрактів Польщі на американський СПГ вже досяг 50 мільярдів доларів, енергетична залежність від Росії завершиться в 2022 році, повідомила на брифінгу у вівторок високопоставлений представник адміністрації США.

“Вони (Польща) будуть енергетично незалежними з 2022 року, і це велике досягнення, вони більше не будуть залежати від російського газу”, – сказала представник адміністрації на брифінгу напередодні прибуття до Вашингтона для переговорів з президентом Дональдом Трампом президента Польщі Анджея Дуди. У США нагадали, що контракт між Польщею і російським “Газпромом” на постачання СПГ закінчується в 2022 році.

“Вони будуть купувати природний газ (СПГ) у нас”, – сказала представник адміністрації Трампа.

“Загальна вартість всіх контрактів по СПГ – 50 мільярдів доларів, загальний обсяг СПГ за всіма контрактами на всі роки – 141 млн тонн СПГ”, – підвела підсумки вже майбутньої співпраці між двома країнами представник адміністрації США.

В адміністрації також розповіли, що Варшава і Вашингтон завершують переговори по “двосторонньому співробітництву в сфері цивільної атомної енергії, що дозволить Польщі активніше просуватися в будівництві атомної станції за американськими технологіями”.

В даний час основний обсяг природного газу Польща отримує з Росії. При цьому, як раніше заявив глава польської нафтогазової компанії PGNiG Єжи Квечіньскій, в майбутньому Польща розраховує отримувати найбільшу частину газу з США. Про укладення контрактів на поставки американського СПГ повідомлялося в 2018 і 2019 роках.

Підписана в 1996 році угода між PGNiG і “Газпромом” на поставку газу в Польщу закінчується в 2022 році. Польська сторона заявила, що не має наміру його продовжувати. У 2019 Польща знизила імпорт газу з Росії на 1% – до 8,95 мільярда кубометрів.

Джерело.

Close