facebook

Що не так з дистанційним навчанням в Україні: названо ключові проблеми

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів про те, що не так з дистанційним навчанням в Україні.

Ставши омбудсменом, я дізнався про освіту більше, ніж за все ...

Про це він повідомив в інтерв’ю “Апострофу”.

“Є три групи проблем, з якими ми зіткнулися, і кожна з них вимагає рішення”, – сказав омбудсмен.

За його словами, перша проблема – це зміст освітнього процесу: чому саме потрібно вчити, як вчити, які обсяги завдань, як вони повинні бути побудовані та як їх перевіряти й зараховувати.

Друга проблема – психоемоційна. Не всі діти вміють самостійно вчитися. І не всі вчителі психологічно готові працювати в умовах невизначеності: швидко змінюватися, реагувати на виклики сучасності та знаходити нові форми навчання.

Третя група проблем – це технічне забезпечення доступу до дистанційного навчання. Це й забезпечення доступу до інтернету, тобто інфраструктурна проблема. Це й наявність необхідної техніки в навчальних закладах та сім’ях.

“Тому навчальні заклади потрібно оснащувати технікою: це треба робити системно і більш насичено. А ось з сім’ями – складніше. Звичайно, можна порадити більше уваги звернути на забезпечення дитини можливістю отримання зв’язку під час навчання. Але ми розуміємо, що є сім’ї дуже різного достатку. А що робити, якщо в сім’ї кілька дітей навчаються одночасно? Тобто це дуже болюча проблема”, – сказав Горбачов.

Він додав, що є проблема і в програмних засобах доступу до дистанційного навчання. Потрібна єдина освітня платформа для освітнього процесу та освітньої комунікації.

“Є дуже непогані платформи для навчання, наприклад Zoom, який став дуже популярним. Є спеціалізована платформа Classroom від Google. До речі, більшість використовує саме її, і це дуже хороший продукт, яким я особисто як вчитель користувався дуже давно. Але коли я, як директор школи, років зо три тому провів для вчителів семінар як працювати з Classroom, то вчителі послухали, але практично ніхто не став цього використовувати, принаймні системно. Тепер вони просто змушені: велика кількість вчителів дуже швидко, може і не по своїй волі, підвищила свої комп’ютерні здібності, інакше просто неможливо працювати”, – сказав омбудсмен.

Джерело.

Close