facebook

Про те, що над бабусею знущаються підлітки, ми дізналися з інтернету

Підлітки з міста Ічня Чернігівської області жартома шість місяців пробиралися в будинок до літньої жінки, глумилися над нещасною, знімали її на камеру і викладали відео в популярну соцмережу TikTok.

Соцпрацівники з Ічні: Про те, що над бабусею знущаються підлітки, ми дізналися з інтернету

“І знову в Ічні пороблено”, – написали адміністратори групи “Пороблено в Iчні”( “Пороблено” – можна перевести як “псування, пристріт”. – Авт.) І розмістили нарізку відеороликів, де підлітки знущаються над місцевою бабусею. Відео було залито на ТіkTok, додатки для створення і перегляду коротких роликів, популярного серед школярів.

“Закурить… жінко, ви будете курити?” – каже на відео хлопець років 15, одягнений в червону куртку, і простягає бабусі скручену цигарку. Старенька відмовляється і відсторонено бубонить під ніс, мовляв, вона не курить, тому що свята. За кадром ми чуємо смішки “оператора”.

На наступному ролику все той же хлопець у червоній куртці, тримаючи в руках запалену свічку, ледь висвітлює темну кімнату, падає на коліна перед старенькою і зображує ніби молиться. Жінка притискається від страху до вікна і несамовито волає.

Ці відео і ще десяток подібних школярі з Ічні знімали в будинку 82-річної місцевої жительки Надії П. і викладали в ТіkTok, збираючи десятки тисяч переглядів. П’ятеро підлітків – всі вони 10-11-класники місцевої школи – не давали спокою бабусі з минулої осені: стукали у вікна, пробиралися в будинок без її згоди, погрожували.
Про те, що відбувається знали і сусіди бабусі. У розмові з журналістами “UA.Чернігів” вони розповіли, що іноді самі розганяли підлітків, лякаючись криків бабусі. І не раз викликали поліцію. Але правоохоронці, за їхніми словами, на виклики не реагували.

“Поліцію я сто разів викликала, – говорила журналістам сусідка Надії. -” Ми приїдемо “, – відповідали їй поліцейські. А потім” А хто це ви? А, це та хвора? Ну добре, приїдемо “. Все, на цьому крапка”.

Є онук – значить, допомога не потрібна
Надію П. в Ічні знають добре – вона живе одна в старенькому будинку з давньою штукатуркою, що облупилася в самому центрі міста. І часто просить милостиню. При цьому ні в міськраді, ні в управлінні соцзахисту населення, ні в поліції до того моменту, поки в соцмережах не з’явились відеоролики з нею в головній ролі, уваги на літню жінку не звертали. Вважали, що бабуся сама може про себе подбати.

– Чи знали ми про те, що підлітки над нею знущалися? Ні в поліції, ні у соцзахисту такої інформації не було. Ми дізналися про все так же, як і ви – через інтернет, – каже “КП” в Україні “глава управління соцзахисту населення Ічнянського району Анатолій Породько. – Вона не потребує соціального супроводу. Звичайна бабуся, ходяча, сама собі їсти готує, в будинку у неї порядок. Так, у неї трапляються напади (маються на увазі ситуації, коли Надія голосно кричить, починає молитися. – Ред.), але вона не агресивна, не несе загрози суспільству.

За словами Анатолія Породько, робота управління соцзахисту починається з заяви від імені людини, яка потребує допомоги. Якщо бабуся самотня, не може себе обслужити, то з її згоди від її особи за допомогою може звернутися староста міськради, який контролює ці питання.

– Тоді ми направляємо соцпрацівника, який раз на тиждень приходить до літньої людини і допомагає, – пояснює Анатолій Породько. – Але у Надії є онук.

Втім, сам онук – Олексій Остапенко – в розмові з журналістами зізнавався, що бабуся йому неодноразово скаржилася на підлітків, але він її словам не вірив. Списував все на “примхи віку”.

“Я навесні приїжджав, бачив у неї побої, але думав – слизько, десь впала. Вона розповідала (про те, що над нею знущаються підлітки), але я не брав це до уваги, думав, стара, обманює”, – говорив Олексій Остапенко журналістам “UA.Чернігів”.

Діти не народжуються жорстокими
Хто ці підлітки, які знущалися над 82-річною жінкою та записували все на відео, тепер з’ясовує поліція. Відкрито кримінальне провадження за статтею 296 Кримінального кодексу України ( “Хуліганство, вчинене групою осіб”), допитані троє школярів 15, 16 і 17 років і їх батьки. Максимальне покарання, яке може загрожувати правопорушників – позбавлення волі на строк до 4 років.

Про те, чому правоохоронці відмовлялися реагувати на дзвінки сусідів, коли ті неодноразово зверталися до відділення Ічні, в прес-службі Чернігівської області ніяк не коментують.

– Ті хлопці, особливо молодий чоловік у червоній куртці (ми бачимо його в більшості відеороликів), їх лідер, – дуже травмовані, – коментує в розмові з “КП” в Україні “практикуючий психолог Олена Рихальська. – Я завжди стверджую: діти не народжуються жорстокими, жорстокими їх роблять середовище дорослішання, їх батьки і близькі люди. Цей хлопець (в червоній куртці) таким чином виплеснув агресію. А що таке підліткова агресія? Це, або підлітки викидаються в вікно – направляють агресію проти себе, або починають демонстративно себе вести, щоб показати себе і соціуму: я перейшов у дорослий стан, і я крутий, а далі крутим можна бути по-різному, в залежності від установок, хтось заробляє медалі на олімпіадах, а хтось знущається над бабусею.

За словами Олени Рихальське, важким підліткам потрібна реабілітаційна програма, а не колонія. Але її в українських реаліях не існує.

– У нас немає соціальних програм, які могли б привести таких підлітків до тями, – продовжує наш експерт. – Найстрашніше, якщо вони потраплять в колонію. Але держава не дає можливості хорошим фахівцям працювати з підлітками. Вони поміщають їх в дитячі в’язниці, потім дорослі в’язниці і ростять злочинців.

Літню жінками з дивацтвами добре знають в Ічні.  Фото: скріншот

місто незнаєк
Ось яка виходить в результаті сумна справа. Живе 82-річна жінка в центрі маленького містечка, над нею півроку знущаються підлітки. Всі про це знають – сусіди, однокласники цих підлітків, їх батьки. Але правоохоронці – нічого. При цьому саму бабусю знають всі – вона періодично просить милостиню на вулицях міста. Але соцслужби впевнені: жінці не потрібна допомога, адже у неї є дорослий онук. При цьому сам онук знає про витівки підлітків, які знущаються над його бабусею, але вважає за краще закривати на це очі і просити розбиратися журналістів і поліцейських.

Є ще і самі підлітки, які знущаються над бабусею, але чомусь не розуміють, що так робити не можна.

У цьому місті незнаєк живе літня жінка, яка просто хоче, щоб школярі залишили її в спокої. Але і сама вона теж не знає, як це зробити.

Що таке TikTok

TikTok- це додаток, схоже на Instagram. Тільки замість фото користувачі викладають короткі і, в основному, смішні відео довжиною не довше 15 секунд. Саме туди підлітки з Ічні завантажували ролики, де знущалися над 82-річною пенсіонеркою.

Ця програма придумана в Китаї в 2016 році, а вже через два роки вона стала однією з найпопулярніших в світі. Особливо серед підлітків. Якщо вірити твердженням SEO-спеціалістовTikTok, кожен день їх додаток відкривають близько 800 мільйонів чоловік. Більше 40% користувачів молодше 18 років.

Успіх TikTok в його простоті. Якщо хочете зняти відео, то весь монтаж, включаючи фільтри, музику і спецефекти, можна чаклувати прямо всередині програми. Набрати тисячі переглядів – простіше простого. А контентом може бути все, що завгодно.

Справа в тому, що просування в TikTok будується навколо хештегів, які сам додаток і пропонує. Можна зняти якусь дурницю на актуальну тему, поставити хештег і, не маючи жодного передплатника, вдало потрапити в стрічку і набрати тисячі переглядів.

Ще TikTok часто називають “заліпательним” додатком. Тому що стрічку з коротких і найчастіше безглуздих відеороликів можна гортати весь день. Хочеться наголосити на слові “безглуздих”, так як одним з недавніх популярних Челленджів в додатку було PeeYourPantsChallenge, тобто “допомогти в штани”. Потрібно було записати відео, як ваші штани стають мокрими. Або інший модний челлендж – відкривати рот під фонограму популярних поп-пісень.

Щоб за всім цим спостерігати, не обов’язково реєструватися в додатку. Воно все одно не враховує інтереси користувачів, як це робить, наприклад, Facebook, і не пропонує той чи інший ролик в залежності від геолокації, статі, віку і так далі. Ви просто гортає поспіль тисячі відео і дивитесь, як хлопець з України 15 секунд відкриває рот під музичну фонограму, зображуючи поп-діву, дівчинка з Китаю пече млинці, бабуся з США знімає сплячого кота, собака з Європи ловить м’яч.

Є і ще одна причина, чому підліткам подобається TikTok. Там не ставлять “дізлайкі”, тому що такої функції немає.

З цієї ж причини в TikTok багато вульгарних відео від несподівано дорослої аудиторії. Наприклад, у свій час дуже популярними були ролики під перероблену фразу з дитячої пісні “Дружба починається з посмішки”. Замість “від посмішки стане всім світліше” в роликах звучало “від ФСБ стане всім тепліше”. І під ці слова, розмахуючи пляшками горілки і стопками, кривлялись тисячі дорослих користувачів TikTok.

Джерело.

Close