facebook

ДПА потрібно прибрати повністю, а для 4-х класів – негайно, – громадська діячка

Має бути ЗНО (просте і загальне) з усіх базових предметів, вважає Ірина Єгорченко.


Попри те, що зі скасуванням ДПА для 11-х класів та проведенням зовнішнього незалежного оцінювання вже начебто розставлено всі крапки над «і», навколо цієї ситуації й досі точаться гострі суперечки. Одні вважають, що рішення цілком виправдане, адже це зменшить ризики поширення коронавірусу і дасть можливість тим учням, які не планують цьогоріч вступати до вишів, відпочити та зосередитись на більш потрібних речах. Інші впевнені, що скасування ДПА – це перший крок до скасування незалежного оцінювання у майбутньому.

Ірина Єгорченко, громадська діячка і математикиня, на своїй сторінці у фейсбуці опублікувала пост, де наголосила на необхідності прибрати підсумкову атестацію взагалі. Натомість має залишитися лише ЗНО.

Очільниця КМДА Олена Фіданян визнала, що справжньою метою істерики, піднятої навколо ЗНО, було відновлення конфлікту інтересів в шкільному оцінюванні та прибирання ДПА в формі ЗНО і надалі, щоб гарненько генерувати оцінки без жодного незалежного контролю. Ну й за компанію продемонструвала чисельну неграмотність та відсутність аналітичних здібностей, та ефект Даннінга-Крюгера у всій красі. Коли людина сама себе викриває, і не розуміє, що вона робить.

З того, що 94% школярів вирішили отримати свідоцтва про середню освіту, не очікуючи результатів ЗНО, і відмовились від ДПА в формі ЗНО – ніяк не випливає висновок, що ДПА в формі ЗНО треба скасувати, бо батьки та діти так хочуть.

З цього лише випливає, що 94%:

або не вірять у власні сили і бояться, що результати ЗНО будуть значно нижчими за шкільні оцінки (тобто шкільні оцінки є завищеними),

або діти та батьки піддалися тиску з боку директорів шкіл та вчителів, які хочуть у відпустку і мати гарну картинку красивих оцінок, а не чесні оцінки у свідоцтвах,

або доведені до істерики завдяки значним зусиллям КМДА і хочуть нарешті вирішити хоч одну проблему – отримати свідоцтва, і забути про школу.

Всі ці мотиви свідчать лише про нагальну необхідність незалежного оцінювання всіх здобувачів середньої освіти з усіх основних предметів з метою усунення конфлікту інтересів та корупційних ризиків в процесі оцінювання.

Однак наявність конфлікту інтересів та зацікавленості у відсутності незалежного оцінювання не означає, що всі погані й що я вважаю, що всі 100% погані та нечесні. Я вважаю, що 99,99% населення Києва – чесні люди й не збираються грабувати мою квартиру, але таки маю замки з метою зменшення ризику пограбування. Сподіваюсь, що ніхто не вважає, що замок в хаті означає недовіру до всіх 7 млрд населення планети.

Чесні відмінники мають бути зацікавлені в ДПА в формі ЗНО та в можливості підтвердити свої знання через незалежне оцінювання, бо мають бути зацікавлені у довірі до своїх гарних оцінок. А от чиновники чомусь незацікавлені в довірі до результатів навчання школярів.

Що я думаю про потрібність ДПА взагалі.

ДПА непотрібне взагалі як клас. Воно було запроваджене Табачником в рамках афери з продажу батькам книжок із завданнями та відповідями. Все ДПА треба прибрати повністю, після 1-4 класів – негайно, бо оте дурне наганяння істерики на малих дітей – злочин.

Має бути ЗНО (просте і загальне) з усіх базових предметів (обсяг саме лише дуже базовий), а також предмети за бажанням для визначення можливості продовження навчання, після 9 класу. Після 11 – лише ЗНО з профільних предметів для вступу і загальний тест на базові знання для всіх випускників для отримання повноцінного свідоцтва про середню освіту, з нульовою вагою шкільних оцінок для вступу (оцінки в школі мають бути лише орієнтиром для учня, що потрібно довчити).

Свідоцтво про освіту за 1-9 класи має містити всі оцінки ЗНО та розгорнуту характеристику набутих компетентностей в стилі табеля для 1 класу НУШ (не все в НУШ погане, саме табель з навичками – прекрасна ідея).

Свідоцтво про повну середню освіту повинно містити тільки оцінки ЗНО з профільних предметів, оцінку загального тесту, перелік предметів, які вивчав випускник без оцінок, та опис його прекрасних якостей та переваг. Тут тільки позитив.

 

Джерело.

Close