facebook

Тимошенко відкрито виступила проти Зеленського! Пролунали гучні слова. Гончарук поставив на місце

Народний депутат Юлія Тимошенко, голова фракції «Батьківщина» у Верховній Раді, назвала «антиукраїнським шабашем» дії голови комітету паливно-енергетичного комплексу Андрія Геруса, пов’язані з ініціативою вивести з державної власності майже половину газотранспортної системи та відкриттям імпорту електроенергії з Росії.

«Сьогодні розглядалося просто життєво важливе для України питання: залишиться наша газотранспортна система України, що коштує приблизно 300 мільярдів євро і приносить Україні $3 мільярди щорічного доходу, у власності України як держави та народу України.

Комітет, в якому більшість – «Слуги народу» проголосували за те, щоби практично половину власності нашої газотранспортної системи разом з управлінням, з прибутком просто злити в якісь ліві корпорації, позбавивши народ України цієї власності. І зараз вони цей законопроєкт збираються вносити до Верховної Ради», – заявила політик.

Тимошенко звернулася особисто до президента Володимира Зеленського з проханням зупинити цю ініціативу.

«Або президент все це поправить, і я до нього звертаюся зупинити своїх бояр і поставити їх на місце, або тоді президент буде спільником всіх цих антиукраїнських дій. Це не помилка – це недосвідченість, це свідомий намір, причому намір, який протирічить національним інтересам України».

Окрім того, «Батьківщина» підтримує необхідність виконати зобов’язання за Енергетичним пакетом з ЄС та відділити ГТС від «Нафтогазу», щоб уникнути штучного банкрутуства та перехресного субсидування.

«Це потрібно, але це може бути тільки державне підприємство, яке заборонено до приватизації, концесії тощо», – зазначила політик.

Юлія Тимошенко також подякувала «Слузі народу» за те, що вони також виступають проти будь-яких маніпуляцій з ГТС.

В свою чергу, Олексій Гончарук з трибуни Верховної Ради, пояснив всі нюанси, давши своєрідну відповідь Леді.Ю.

“Зараз ми маємо контракт з РФ на транспортування газу у Європу. Це дає нам можливість мати дохід у розмірі 3 млрд дол. Це надзвичайно важливий актив, який ми не повинні втратити. Контракт закінчується у кінці цього року. Росіяни хочуть не продовжувати цей контракт на тривалий термін. Для цього вони будують свої “потоки” – це не економіка, це політичні дії РФ, щоб створити тиск на Україну”, – сказав Гончарук.

Він наголосив, що Україна зацікавлена отримати наступний довгостроковий контракт.

“Для цього нам потрібна підтримка європейських партнерів, ми разом перебуваємо у переговорах. Для цього нам потрібно привести нашого оператора до європейських правил і починати укладати угоду з росіянами на європейських правилах. Це передбачає відділення транспортування від видобутку та торгівлі.

Про цей законопроєкт. Нам дуже важливо ухвалити його у першому читанні, щоб наступного тижня їхати на переговори з росіянами із сильною позицією. Після цього до другого читання ми проговоримо та внесемо необхідні правки. Це про приватизацію, оренду, концесію ГТС. Вона заборонена законом про приватизацію і про це не йдеться”, – додав Гончарук.

Джерело.

Close