facebook

Вчені відповіли, з якою групою крові люди частіше заражаються COVID-19

Дослідники відповіли на питання – люди з якою групою крові найменше схильні до зараження COVID-19.

Група вчених з Інституту клінічних оцінювальних наук в Торонто закінчили вивчати зразки груп крові, люди з якими рідше схильні до зараження китайським коронавірусом.

Про це повідомляє британське видання DailyMail. За словами вчених, у кожної людини є одна з чотирьох груп крові: О (I), А (II), в (III) або АВ (IV). Також групу крові визначають 2 антигену (A і B). Людина може мати один з них, обидва (AB) або жодного (O). Вони розташовані на еритроцитах (червоних кров’яних клітинах) людини.

Дослідники вивчили групи крові 225 556 осіб, які в період з 2007 по 2019 рік робили аналіз крові та мазок на COVID-19 в нинішньому році. Вони виявили, що 36,3% мали групу крові A (II); 4,5% ‒ тип AB (IV); 14,9% ‒ тип B (III) і 44,3% ‒ тип O (I).

Як з’ясували вчені, ймовірність зараження при типі O (I) на 5% нижче, ніж при типі A (II), але, в порівнянні з усіма іншими групами крові, така ймовірність зростає до 12%.

У людей з типом O (I) або негативною кров’ю на 13% і 19% менше ймовірність розвитку важких симптомів COVID-19 або смерті.

У людей з групою крові B (III) ризик важкого захворювання після коронавірусної інфекції на 21% вище, ніж у людей з групою A (II).

Дослідження також демонструє, що люди з негативною групою крові O (I)-, A (II)-, B (III)- або AB (IV)-) в середньому на 21% рідше заражаються вірусом, ніж люди з позитивним резусом крові.

Джерело.

Close