facebook

Статистикою маніпулюють: лікар розповів про катастрофу з COVID-19 в Україні

В Україні тестують на коронавірус у 7 разів менше людей, ніж це необхідно.

Українська влада провалила боротьбу з епідемією коронавірусу, однак визнавати цього не хоче. МОЗ не контролює сферу тестування населення, тестів на COVID-19 робиться недостатньо, при цьому люди вмирають.

Про це заявив лікар-інфекціоніст Вадим Арістов, передає Апостроф.

За його словами, статистикою заражених коронавірусом в Україні маніпулюють. У нинішніх реаліях недостатньо тестувати щодня по 50 тисяч осіб.

“Зараз COVID лікують лише через тестування біологічних зразків. Тобто від кого надсилають, від того і отримують результати. Надсилають їх дуже мало. Я ж кажу, якщо 50% позитивних тестів, то скільки потрібно разів їх робити? Ми рахували. Потрібно тестувати 367 тисяч на день, при тому, що ми тестуємо 50 тисяч і то не щодня”, – сказав Арістов.

При цьому, за його словами, МОЗ не контролює сферу тестування населення на коронавірус. Більше того, влада не хоче визнавати провальний курс у боротьбі з епідемією, в який було вкладено багато грошей.

“Міністерство охорони здоров’я фактично взагалі не контролює цю галузь, тому що вона підконтрольна Центру громадського здоров’я. ЦОЗ перебуває під захистом МВФ та інших іноземних радників і партнерів, як і НСЗУ, які поставили туди вже своїх вихованців. Вони їх розвивають за власними програмами. Відповідно, МОЗ не може туди прийти і все змінити, тому що це потрібно погоджувати, а вже багато грантів розписано, Є звітність. Ніхто не хоче визнавати, що це був неправильний курс, помилка. І взагалі, як це: ми сюди вклали стільки грошей, а ти зараз перебудуєш всю команду, всі напрямки та інше. У цих структурах дуже важко це змінити, потрібно будувати паралельну структуру”, – вважає Арістов.

Інфекціоніст додав, що реанімації на всіх пацієнтів вже зараз не вистачає.

“Ми просто цього не бачимо, тому що за каскадом реанімаційних місць є ліжка з киснем. Когось із них не переводять у реанімацію, бо бачать, що там вже проблеми і місць не вистачить. Вони вважають, що цей ще може протриматися, почекаємо. Тобто якщо людина вже буде в критичному стані, її переведуть в реанімацію. Однак щоби ухвалити це рішення, і тримають певний резерв. Тобто по ліжках з киснем є перевантаження, тому когось не переводять з простих ліжок. А за цим когось не переводять з дому на ці прості ліжка, тому що за каскадом є всі ці затримки”, – поділився лікар.

Джерело.

Close