facebook

В Україні стартувала червнева індексація пенсій: якими будуть доплати

У червні в Україні проведуть щорічний перерахунок пенсій пенсіонерам, що працюють. Він буде здійснений автоматично, звертатися в Пенсійний фонд громадянам не потрібно.

Однак за заявою особи розмір її пенсії може бути переглянутий у будь-який час за наявності обов’язкової умови – закінчення чергового періоду роботи тривалістю 2 роки. Про це в ефірі телеканалу «UA: Перший» заявив радник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

«Перерахунок працюючим пенсіонерам проводиться щорічно з 1 квітня. Для цього враховується останній період роботи особи до лютого включно. Це зроблено спеціально для того, щоб людям не треба було йти до Пенсійного фонду. Але пенсіонер може і сам звернутися до Фонду для перерахунку виплати, як тільки у нього закінчується черговий 2-річний період роботи. Тобто, якщо у людини цей період закінчується у вересні, то вже в жовтні вона може самостійно звернутися до ПФУ для перерахунку пенсії. І такий перерахунок буде проведений із моменту звернення до органів Фонду з відповідною заявою», – пояснив Шамбір. За його словами, якщо особа самостійно не звернулася до Фонду, то їй перерахунок пенсії буде здійснено автоматично тільки з квітня наступного року.

Водночас, як зазначив радник міністра, у червні пенсіонери, що працюють, отримають не тільки підвищений розмір пенсії у зв’язку з індексацією, а й доплату за квітень-травень.

«Те, що перерахунок проводиться в червні, а не в квітні, пов’язано лише з впровадженням квартальної звітності. Для того, щоб отримати дані про періоди роботи пенсіонерів до лютого включно, треба дочекатися даних звіту, які подаються до 9 травня. Відповідно, інформація про роботу і стаж стає доступною тільки до червня. Але все одно перерахунок буде проведений з 1 квітня. У червні люди отримають доплату за квітень-травень», – констатував Шамбір.

На запитання ведучого про те, на яку суму доплату до пенсії можна розраховувати, радник міністра відповів: «Сума доплати для працюючих пенсіонерів є дуже індивідуальним показником, оскільки все залежить від зарплати і страхового стажу людини, але в середньому збільшення пенсії буде на 170-180 грн».

Нагадаємо, згідно зі ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня 2021 року Пенсійний фонд повинен провести перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. На індексацію можуть розраховувати близько 2 млн осіб.

Зокрема, пенсію перерахують тим пенсіонерам, які працюють, і кому виплата була призначена або перерахована до 1 квітня 2019 року. Перерахунок пенсії залежить від зарплати і тривалості страхового стажу та визначається для кожного пенсіонера індивідуально.

Перерахунок буде проводитися без додаткового звернення громадян до органів ПФУ. Виплати перерахують особам, які після призначення пенсії продовжували працювати й отримали не менш ніж 24 місяці страхового стажу, або менш як 24 місяці страхового стажу, але після призначення пенсії пройшло не менш ніж два роки.

Джерело.

Close