facebook

Є дисонанс між учителями і директорами шкіл,- Ганна Новосад

Міністерка зазначила, що у проєкті закону про загальну середню освіту виписуються чіткі вимоги до директорів.

Ганна Новосад підтримує ексміністерку Лілію Гриневич, яка відзначила, що директори шкіл є «слабким місцем» реформи шкільної освіти – вони не поділяють цінності #НУШ повною мірою.

Абсолютно підтримую те, що сказала Лілія Михайлівна про ланку директорів. Вони трішечки випали з реформи. Більший акцент робився й робиться на вчительство, на підвищення їхньої кваліфікації, сертифікацію. І нині є певний дисонанс між педагогами та керівниками(-цями) закладів, – пояснила Міністерка в інтерв’ю порталу LB.ua.

Новосад наголосила, що такі директори можуть стати «вузьким місцем», коли йдеться про розширення учительської автономії та педагогічної свободи. Саме тому з адміністраціями закладів освіти потрібно працювати окремо, і МОН має ряд партнерів, які активно підтримуватимуть усі необхідні дії. Лілію Михайлівну залучать як одну з провідних експерток.

Безперечно, роботі з директорам/-кам буде приділено значно більше уваги в подальшому плані дій з імплементації НУШ. Зараз у проєкті закону про загальну середню освіту виписуються чіткіше вимоги до директорів, контрактна форма роботи з ними, порядок проведення конкурсу на цю посаду. І я вважаю, що треба розширити сертифікацію також і на цю категорію педпрацівників, – зазначила Міністерка.

За її словами, #МОН на директорів(-ок) безпосередньо впливати не може, як і на будь-кого у школі. Вплив на школу і на її керівництво має лише засновник навчального закладу, тобто громада – через органи місцевої влади. І саме громада обирає, хто очолить ЗЗСО.

Але завдання для нас і законодавчої гілки влади – прописати якомога чіткіше вимоги для таких посад, порядок обрання, давати можливості і стимули для професійного зростання. Підвищення кваліфікації в НУШ має бути доступним і для тих, хто обіймає адміністративні посади в закладах середньої освіти, – додала пані Новосад.

Міністерка також зазначила, що між ланками вчитель-учень, вчитель-директор, батьки-директор, директор-міністерство наявний страх – а це заважає продуктивній роботі і розумінню задач один одного.

Я хотіла б вірити, що ця основа є трішки іншою. Але, дійсно, страх наявний на дуже багатьох ланках. Страх має щезнути. Я рада, що його стає менше, але це все одно ще залишається між міністерством і іншими ланками управління Є певна ненормальна ситуація, коли педагог чомусь вище, ніж учень або учениця, і його думка важить у більшості ситуаціях більше, ніж учнівська. Це суперечить принципам соціально-емоційного етичного навчання. Це суперечить принципам гідності. Це суперечить НУШ, яка взагалі заснована на педагогіці партнерства, – наголосила Ганна Новосад.

Очільниця Міністерства освіти і науки акцентувала увагу на впровадженні взаємодії, яка починається зі спеціальних рамкових законів – вони надають більше свободи вчительству і адміністраціям шкіл.

Але свобода має завжди поєднуватись із відповідальністю та підзвітністю. Свобода не має ставати свавіллям – роблю, що хочу.

Джерело.

Close