facebook

У сусідній Чехії смерч зрівняв села із землею: зруйновані сотні будинків, є постраждалі (ФОТО, ВІДЕО)

Половина села Грушки на півдні Моравії смерч зрівняв з землею в четвер, навколишні села також пошкоджені.

Найбільш постраждалі села після штормів у четвер: Моравська Нова Вес, Грушки, Мікульчиці та Лужице. За словами мера Марека Кошута, шторм зруйнував, майже сотні будинків у Моравській Новій Весі. На місці є перекинуті машини. У Лужиці, за словами заступника міського голови Якуба Бухти, постраждала приблизно третина села, і необхідно евакуювати десятки людей. За словами мера Марти Отахалової, Мікульчице виглядає як після війни. У Мікульчицях шторм перекинув автобус, за наявною інформацією, є чотири поранені. За словами заступника міського голови Марека Бабіша, половина села Грушки практично зрівняна з землею.

Через населені пункти пройшов смерч. Автомобілі перекинуті, зруйновані будинки, а церква без даху. Місцева влада робить все можливе, щоби уникнути мародерства.

«Селом прокотився смерч, половина села зрівняна з землею, залишилися лише периметри стіни без дахів, без вікон. У церкви немає даху, немає вежі, машини перекидало на будинки, людям не було де сховатися. Села від церкви вниз практично не існує. У школі немає фасаду, немає даху, я навіть не потрапив до дитячого садка. Столітні липи та смереки знищенні, це божевілля “, – заявив заступник мера.

Заступник міського голови повідомив, що поранення отримали близько десятка людей, деякі отримали більш серйозні поранення.

“Я врятував маму з двомісячною дитиною, вона сказала, що сусідський дах був у їхньому дворі. Їм не було куди подітися, вони були з нами “, – сказав Бабіш.

За його словами, сім’ї з дітьми та пенсіонерами поступово приїжджають, і муніципалітет шукає для них житло. Селяни допомагають один одному, тому керівництво села розміщує людей навіть з тими, чиї будинки залишились цілими.

“Неможливо взагалі доїхати до деяких постраждалих сіл на машині. У Моравській Новій Весі ситуація абсолютно катастрофічна: там впало гілля, пошкоджені машини, зруйновані периметри стін та дахів. Багато людей у ​​селі втратили свої дахи над головою “, – сказала редактор ČT Клара Єшинова, додавши, що радіо в селі оголошує заклик людей, які не мають пошкоджених будинків, забезпечити житлом тих, хто залишився без даху над своїм голови.

Буря також прокотилася Лужицею в регіоні Ходонін. За словами заступника міського голови Якуба Бухти, близько третини села постраждало, будинки без даху. Людей, яким це потрібно, евакуюють до соколиного кладу.

“У соколиному магазині готується імпровізований гуртожиток для тих, хто не зможе залишитися зі своїми родичами”, – описав ситуацію в селі Лужице Йозеф Кваснічка, редактор Чеського телебачення. За його словами, у селі пошкоджено багато будинків чи транспортних засобів.

“Тут є поліцейські й сюди приїжджає більше підкріплень. Деякий час тому ми з колегами потрапили до розбитого автобуса, де кілька постраждали. Нам довелося шукати автобус деякий час, він буквально пройшов між ґрунтовою доріжкою та сайдингом до місцевої шахти. Зараз поліція розчісує село Мікулчиці та шукає інших постраждалих людей “, – заявив речник поліції Південноморавського регіону Павел Шваб близько 22:40 під час втручання в село Лужице. Він не мав жодної інформації про кількість поранених або загиблих ораторів.

“З нашої точки зору, це надзвичайна подія 4-го ступеня. Всі доступні засоби є на місці, і ми закликаємо до нових, нам допомагає армія, сусіди з Австрії та Словаччини та рятувальні служби з сусідніх регіонів. На цей час кількість травмованих від 100 до 150 людей, спектр широкий, від дітей до людей похилого віку. В основному ми маємо справу з людьми, які завалені в будинках “, – описала ситуацію речниця Ієгоморівської служби екстреної медичної допомоги.

Джерело.

Close