facebook

У Мінсоцполітики розповіли про допомогу малозабезпеченим сім’ям: “15 мінімальних зарплат”

З початку наступного року члени малозабезпечених сімей, які зареєстрували себе в якості безробітних, зможуть отримати можливість почати нове життя.

 


Про це повідомили у пресслужбі Міністерства соціальної політики України у Фейсбуці.
Так, держава пропонує отримати фінансову допомогу на відкриття власної справи, а також, при необхідності, безкоштовне навчання. Детальний опис механізму надання допомоги міститься по посиланням.

“Допомога розміром до 15 мінімальних зарплат є безвідсотковою і поворотною – її необхідно буде повернути через три роки підприємницької діяльності. Але сума повернутого буде зменшена на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску”, – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що з 2016 по 2019 рік у трьох областях України – Харківській, Полтавській та Львівській – проходив пілотний проект, який отримав назву “Рука допомоги”. Він був реалізований Мінсоцполітики за підтримки Світового банку в рамках проекту Модернізація системи соціальної підтримки населення України. Тоді близько 240 безробітних зважилися заснувати свій бізнес.

Середня сума допомоги склала тоді 60 – 70 тис грн. Вона не видавалася людям на руки, а йшла на оплату рахунків на придбання необхідного для ведення бізнесу обладнання та матеріалів.

Спочатку малозабезпечені безробітні дуже обережно реагували на ініціативу держави. Але після успішного старту бізнесу перших учасників проекту заявки на участь у ньому посипалися з усіх регіонів України.

Так, вчорашні безробітні стали виробниками модного одягу та взуття, власниками ветеринарних клінік, магазинів, кафе та піцерій, монтажниками висотних конструкцій, аграріями, постачальниками делікатесів для ресторанів, виробниками унікальних сирів тощо.
Близько 30% учасників проекту повернули державі кошти допомоги достроково, за рахунок поточних доходів, інші – після завершення трирічного терміну, на який допомога видавалася.

“За підсумками проекту держава замість малозабезпечених безробітних, яким щомісяця виплачувалася соціальна допомога, отримала платників податків, ще й створювали нові робочі місця. ОТГ отримали економічне пожвавлення і знову-таки нові робочі місця і більш заможних жителів”, – повідомили у відомстві.

Проект “Рука допомоги” розробила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна. Цей проект отримав світове визнання. Міжнародна рада інститутів управлінського консалтингу визнала його одним з кращих у світі, а команда виконавців отримала найвищу світову нагороду в галузі управлінського консалтингу.

Тепер проект “Рука допомоги” буде поширений по всій території України.

Джерело.

Close