facebook

Що загрожує українцям за нелегальну роботу в Польщі та ЄС

Частина українських заробітчан за кордоном, які не мають дозволу на роботу, ризикують стати персонами нон грата.

В ЄС діють серйозні правила для нелегалів, починаючи від арешту і аж до заборони в’їзд.

На думку експертів, загальна сума українських заробітчан, які нині працюють за кордоном, становить від 3 до 5 млн. Найчастіше українці їдуть працювати в Польщу, Чехію, ФРН, Словаччину, Ізраїль та Португалію. При цьому кількість вакансій в Євросоюзі у 2021 році для іноземців, в тому числі й українських заробітчан, тільки збільшилася. Пропонують різні сфери діяльності — від різноробочого і пакувальника до збирача ягід, — зазначає видання Obozrevatel.

За оцінкою інспекції праці України, 20% працездатного населення працює нелегально. І коли українці працюють неофіційно у своїй країні, то не розуміють, чому вони так само не можуть працювати і за кордоном. На цей час Україна жодним чином не регулює ринок міжнародного працевлаштування.

Якщо нелегала вирахують відповідні органи, його можуть депортувати з країни, накласти штраф (в ЄС, наприклад, він складе кілька тисяч євро) або вдатися до екстрадиції (арешт і передача однією державою іншій). Крім того, громадянину, по більшій ймовірності, заборонять в’їзд до країни терміном на 3-5 років.

Випадки покарання за порушення правил і законів міграції в Європейському союзі не рідкість. За даними Головного управління федеральної поліції ФРН, за липень-вересень 2020 го з країни вислали аж 300 українських громадян, а 48 осіб затримали за перші 10 днів вересня.

Українці не бояться влаштовуються на нелегальну роботу за кордоном через ряд причин. Багато хто звик так працювати і в Україні, тому така можливість за кордоном їх не лякає.

Джерело.

Close