facebook

Важкий хліб: Куди їдуть та які зарплати отримують українці за кордоном

Кожна країна пропонує для українських заробітчан свої умови для працевлаштування.

Однією з найбільших груп мігрантів в Європі є українські заробітчани. Згідно з офіційними даними Мінсоцполітики, щорічно 3,2 млн українців виїжджають на роботу за кордон.

Найбільшу частину становлять люди, які циклічно їдуть на роботу в іншу країну на період від трьох до шести місяців. Це так звані тимчасові трудові мігранти, пише видання Zaxid Media.

За оцінками НБУ, у 2018 році заробітчани надіслали додому $10,888 млрд. А згідно з даними Світового банку, з 2016 року, обсяг грошових надходжень в Україну перевищив 10% ВВП. Навіть такі показники не є стимулом для зростання економіки, бо держава втрачає людський ресурс. Натомість Україна отримує менше працездатного населення.

Кожна країна пропонує для наших заробітчан свої особливості для працевлаштування. Наприклад, в Італії є потреба в жіночих руках для догляду за дітьми чи хворими, а до Польщі та Чехії більше їдуть чоловіки – там переважають пропозиції в сільському господарстві та на заводах і фабриках.

Голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник розповідає, що закордоном серед українських заробітчан є також й інтелектуальні працівники. Тільки для такої роботи зазвичай вимагається знання мови та також підтвердження свого диплома про вищу освіту.

Найбільшим попитом в українських трудових мігрантів користуються Німеччина (37%), Польща (26%), Італія, Чехія (по 16%),інформує Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування на основі проведених соціологічних опитувань.

Рідше українці їздять на заробітки у США, Іспанію, прибалтійські держави, Кіпр, Ізраїль та Грецію.

Щодо оплати праці повідомляється, що у цих країнах можна заробити від ‎€700 до ‎€1 тис. на місяць.

Джерело.

Close