facebook

Українцям із жовтня перерахують тарифи: тепло злетить, а на струм введуть нові ціни

В Україні вже з 1 жовтня тарифи на опалення збільшаться до 40%, залежно від населеного пункту і підприємства. Також будуть іншими ціни на гарячу воду та електроенергію. Про те, як і чому зміниться вартість комуналки і скільки платитимемо, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з тарифами на опалення в Україні

Електроенергія: ціни знизять, але в 2020-му було дешевше

Тарифи на електроенергію після декількох місяців обговорень вирішили знизити. І хоча економічно обґрунтована вартість зросла, Кабмін після настійних рекомендацій з боку Банкової пішов на несподіваний крок.

З 1 жовтня 2021-го знизять тарифи на електроенергію з 1,68 до 1,44 грн. Ціна знизиться для більшості українців. Однак ті сім’ї, які використовують від 250 кВт*год струму, за кожен наступний кВт*год платитимуть за старою ціною – 1,68 грн.

І хоча фактично йдеться про те, що тариф знизиться, насправді, наприклад, у жовтні 2020 року вартість струму була меншою, ніж у жовтні 2021-го. І ось чому:

близько 40% сімей використовує до 100 кВт*год електроенергії на місяць;

минулого року за перші 100 кВт*год потрібно було платити всього 90 грн;

із січня по жовтень 2021-го за 100 кВт*год необхідно платити 168 грн;

з жовтня доведеться віддати 144 грн, що на 54 грн більше, ніж торік.

Гаряча вода та опалення: Кабмін зняв із себе відповідальність
Найвідчутніше подорожчання очікується в тарифах на опалення і гарячу воду. Через різкий стрибок цін на газ витрати виробників тепла та гарячої води зросли на 15-70%, залежно від підприємства і структури витрат.

Кілька днів тому, виступаючи перед парламентом, прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав: питання затвердження цін на ці комунальні послуги передали місцевій владі. Центральна влада вже списала частину боргів перед теплокомуненерго за газ, а тепер уже від чиновників і менеджерів на місцях залежить, скільки заплатять сім’ї.

“Уряд готовий підставити плече, щоб органам місцевого самоврядування було легше проходити цей опалювальний сезон у частині неперекладання зайвого тягаря на людей… Ми працюємо над тим, щоб не було зростання тарифів на місцях”, – сказав Шмигаль.

Наприклад, у Києві, згідно з пропозицією місцевої влади, опалення двокімнатної квартири (у разі витрати 1,5 Гкал у зимовий місяць) подорожчає з 2,5 до 3,6 тис. грн. Водночас, наприклад, “Нововолинськтеплокоммуненерго” пропонує збільшити тарифи на 18,4% (в такому випадку 1,5 Гкал подорожчають з 2,8 до 3,3 тис. грн.

Джерело.

Close