facebook

Коли в Україні переводять годинники на зимовий час: дата та умови

В Україні годинник переводять на зимовий і літній час вже майже 40 років. Восени переведення годинників традиційно відбувається в останню неділю жовтня. У 2021 році українці перейдуть на зимовий час в ніч на 31 жовтня о 4 годині ранку. Це дозволить поспати у вихідний на одну годину довше.

Навіщо ми переводимо годинник восени – читайте в матеріалі нижче.

Чому ми переводимо годинник двічі на рік
Переведення годинників на літній і зимовий час в Україні затвердили в 1981 році. Спочатку суть процедури була проста – економія електроенергії. Восени стрілки переводили на годину назад, на зимовий час. Навесні – на годину вперед, на літній час.

Чому переведення годинників особливого сенсу не має
Згодом практика переведення годинників показала, що економія електроенергії становить в середньому 1-3%. І багато країн почали відмовлятися від переходу на літній або зимовий час. Тим більше, що переведення часу негативно впливає на самопочуття людей і багатьом доводиться адаптувати по кілька тижнів до нового графіку. Як стверджують вчені, переведення годинників може викликати інфаркт, депресію і привести до медичних помилок.

В Україні переведення годинників намагалися законодавчо скасувати вже кілька разів, але всі спроби виявилися невдалими. Остання спроба була навесні 2021 року. Верховна Рада прийняла законопроєкт № 4201 (“про відрахування часу в Україні”) в березні тільки в першому читанні.

У даному законопроєкті пропонується встановити та закріпити по всій території України єдиний Київський час і відмовитися від подальшого сезонного переведення стрілок годинника. Затвердити у другому читанні депутати так і не змогли, і відправили закон на доопрацювання.

Щорічно після переведення годинників виникає плутанина, оскільки не всі люди встигають відреагувати та підлаштуватися. Помилки часто пов’язані з призначеними зустрічами та транспортом.

А як в інших країнах
У світі 239 країн і тільки 78 з них використовують літній час. Деякі країни намагалися встановити переведення на літній і зимовий час, але всі спроби провалилися. Наприклад, велика частина Латинської Америки знаходиться в екваторіальному поясі й у них немає серйозних відмінностей в тривалості дня.

У Європі запланували завершити переведення годинників у 2021 році. Країни, які хотіли залишитися в зимовому часі повинні були це зробити останній раз в жовтні, а країни, які віддають перевагу літньому – повинні були перевести стрілки останній раз в березні 2021. Але через пандемію цей експеримент тимчасово відклали.

Джерело.

Close