facebook

Дослідження: штам «Omicron» заразніший, ніж «Delta»

Японські вчені провели попередні дослідження штаму «Omicron» та виявили, що він у чотири рази заразніший, ніж «Delta».

Про це повідомляє Bloomberg, передає Фіртка.

Проте, новий штам у порівняні зі Delta-штамом набагато рідше призводить до госпіталізації.

Згідно з дослідженням, омікронний варіант долає імунітет, вироблений і природним шляхом, та у 4,2 раза частіше передається на ранній стадії, ніж «Delta», але проходить у легшій формі.

Водночас в інтерв’ю Associated Press директорка Центрів з контролю та профілактики захворювань США Рошель Валенські зазначила, що клінічні дані про новий штам обмежені.

На противагу – попередні результати дослідження Pfizer/BioNTech свідчать, що три дози вакцини їхнього виробництва проти COVID-19 ефективні у боротьбі з новим штамом «Omicron».

Зокрема, у компаніях наголосили, що продовжать розробку спеціальної вакцини проти штаму «Omicron» і сподіваються, що вона буде доступна вже у березні 2022 року.

читайте також: Вакцини проти COVID-19: які є в Україні, наскільки ефективні та як працюють

Нагадаємо, що «Omicron» виявили в листопаді на півдні Африки. Як зауважили у ВООЗ, штам може поширитися й спричинити хвилю хвороби.

Мутації Omicronа викликають занепокоєння через можливий ризик повторного зараження, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності захисту від вакцинації.

Наразі в Україні випадків захворювання на штам «Omicron» не виявили. Проте, всі зразки, які не будуть визначені як «Delta-штам» підлягатимуть обов’язковому повногеномному секвенуванню.

Додамо, що засновник та генеральний директор німецької біотехнологічної компанії BioNTech Угур Шахін припускає, що в майбутньому вакцинуватись проти COVID-19 потрібно буде щороку.

Джерело.

Close