facebook

Вчені з’ясували, у кого може утворитися “суперімунітет” до COVID: нове дослідження

Імунітет у вакцинованих двома дозами, але перехворіли коронавірусом, набагато вище ніж у тих, хто просто був щеплений від COVID-19. Американські вчені з’ясували, що рівень антитіл у перших на 1000-2000% вище, ніж у останніх.

Такі дані представлені в новому невеликому дослідженні, опублікованому в журналі Journal of the American.

Фахівці в Орегонському університеті охорони здоров’я і науки в США порівнювали 26 пацієнтів, вакцинованих і заражених коронавірусом, з людьми, які були вакциновані і не хворіли.

Виявилося, що в групі, в якій були інфекції після щеплень, спостерігався величезний сплеск антитіл.

“Збільшення було значним, до 1000%, а іноді і до 2000%, так що це дійсно високий імунітет. Це майже “суперімунітет””, – розповів автор дослідження, професор молекулярної мікробіології та імунології Фікаду Тафессе.

Як зазначила доктор Моніка Ганді з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, це одне з перших досліджень, яке показує, що проривна інфекція після вакцинації створює сильніший імунітет, ніж попередня інфекція або одна вакцинація.

В даний час не відомо, чи всі вакциновані двома дозами інфіковані люди в дослідженні заразилися новим штамом “Омікрона” або іншим варіантом.

Також вчені висловили думку, що їх дослідження передбачає, що довгостроковим результатом буде зменшення серйозності Всесвітньої епідемії.

“Це не означає, що ми знаходимося в кінці пандемії, але це вказує на те, де ми, ймовірно, приземлимося: як тільки ви вакцинуєтеся, а потім піддаєтеся впливу вірусу, ви, ймовірно, будете досить здорові… захищені від майбутніх варіантів”, – говорить Марсель Керлін, інший співавтор дослідження в Орегоні.

Раніше в МОЗ розповіли, що в Україні третє щеплення від COVID може стати обов’язковим, при цьому фінальне рішення може бути прийнято на початку 2022 року.

Нагадаємо також, перед цим лікар назвала небезпечні ознаки після перенесеного COVID-19 без симптомів і пояснила, що сигналізує про необхідність пройти комплексне обстеження.

 

Джерело.

Close