facebook

“Не “Омікроном” єдиним”: в Європі виявили новий штам коронавірусу, який об’єднав в собі аж 46 мутацій

В Європі вчені підтвердили наявність у 12 осіб новий штам коронавірусу, який був невідомим раніше. Всі випадки зафіксовано у Франції. Існує версія, що його привезли до Європи з Африки мандрівники із Камеруну.

Гучної назви новому штаму ще не присвоїли, але вже відомо, що він поєднує в собі аж 46 атипових комбінацій мутацій.

Варіант носить робочу назву B.1.640.2, а також “IHU”. Поки що можна сказати, що перші випадки були зафіксовані ще 10 грудня і за цей час невідомий досі штам ще не поширився у великій кількості, тому науковці взялися досліджувати його і поки наголошують: у світі виявляються десятки нових мутацій, але це не обов’язково означає, що вони будуть небезпечнішими, наприклад, за “Дельту” чи “Омікрон”. На останній у країні зараз припадає понад 60% випадків зараження, пише Express.

“Що робить варіант більш відомим і небезпечним, то це його здатність розмножуватися через кількість мутацій, які він має стосовно вихідного вірусу. Ось тоді це стає варіантом занепокоєння, як було з “Омікроном”, – пояснили вони.

“У нас дійсно є кілька випадків нового штаму в географічній зоні Марселя. Ми назвали це “варіант IHU”. Було представлено два нові геноми”, – сказав професор Філіп Колсон, який очолює відділ у Mediterranee Infection, що виявив мутований штам.

Тож наразі нові зразки досліджуються і чи справді новий штам, виявлений у Франції може становити загрозу і поширюватися настільки активно, як це відбувається з штамами “Дальта” і “Омікрон” стане відомо вже незабаром.

Джерело.

Close