facebook

Кава за 70 грн, круасан – 150 грн: українців вразили ціни у Буковелі

Напередодні свят ціни на відпочинок у Буковелі вже наздоганяють вартість відпочинку на курортах Австрії. Подорожчало як катання на лижах, так і харчування у ресторанах та точках вуличної їжі. Українці розповідають, що за ті гроші, що вони залишили на Прикарпатті, можна було відпочити в сонячному Єгипті, пише Obozrevatel.

Жити в Буковелі – розкіш
На новорічні та різдвяні свята у готелях Буковеля вільних місць практично немає. І це незважаючи на те, що вартість номера тут стартує від 1500 грн за ніч. А в п’ятизірковому готелі за номер класу люкс беруть від 5 000 до 9 000 грн.

Зросли ціни навіть на житло у приватному секторі за 2-3 км від підйомників.

“Я можу вам запропонувати місце за 300 грн з особи. Якщо вас четверо, то це буде 1200 грн за ніч”, – сказала господиня однієї з садиб. Щоб дістатися до підйомника, вона порадила наймати водія з машиною чи шукати автобус.

“Ми днями повернулися з Буковеля, провели там передноворічні вихідні з колегами. Готель буквально за пів кілометра від центру курорту. Ніхто там сертифікатів на щеплення у нас не питав. Щодо цін, то ось, наприклад, зараз, на Новий рік, Різдво ніч на двох там коштує 320 євро (9 600 грн.) А вже з 10 січня впаде до 115 євро (3 450 грн.) Їжа в готелі так собі, на вечерю годували макаронами з курячим стегном, – розповідає киянка Каріна Черненко.

Дорога їжа та кава по 100 грн
Крім готелів підскочили ціни і на звичайну вуличну їжу. Так, на центральному ярмарку Буковеля можна пообідати борщем у хлібній тарілці із салом за 180-190 грн. Кава коштує 70-100 грн, глінтвейн – 100-120 грн, пиріжок – 50 грн, бутерброд – 60 грн, круасан – 150 грн.

І що ближче до спуску, то вищі ціни. Там баночка пепсі чи коли обійдеться вже у 150 грн, а круасан із начинкою (шинка, сир) – 200 грн. Дорожче і кава – 120 грн.

“Навіть у найближчих місцевих магазинах усе дорожче, ніж у Києві. У місцевих жителів високий сезон, намагаються заробити”, – каже турист Євген зі Львова.

“Наприклад, салат з капусти коштував 160 грн, курячий бульйон 225 грн, ребра на грилі 300 грам – 550 грн, а 600 грам ковбасок гриль – 1 140 грн. Я ніколи ще не їв таку дорогу капусту”, – сміється киянин Андрій Соломко, який щойно повернувся з відпочинку.

Популярний радіоведучий Слава Дьомін також поділився цінами на їжу. За дві порції борщу, вареники, олів’є, літр квасу та вафельний торт йому довелося заплатити 1060 грн.

Майже як в Австрії
Покататись на лижах теж стало дорого. Так, три години катання на горі на новорічні (з 17 грудня по 1 січня) та різдвяні (з 7 по 17 січня) свята коштуватиме 650 грн з однієї особи. У решту святкових днів – по 850 грн. День катання коштує 1050 та 1350 грн відповідно.

Для порівняння, Ski-паси на дорогих австрійських курортах у високий сезон (з 20 грудня по 15 березня) у середньому продають за 60 євро (1800 грн) за день. Але, зрозуміло, інфраструктура та якість послуг там вища, ніж на Прикарпатті.

Проте туристів у Буковелі після підвищення цін менше не стає. Туди автобусами з різних місць привозять охочих кілька годин покататися на горах, але вистачає і тих, хто селиться в місцевих готелях. Оскільки люди готові платити, то місцевий бізнес не поспішає знижувати ціни, компенсуючи збитки від торішніх локдаунів.

В Україні дуже мало обладнаних добрими підйомниками курортів, тому Буковель залишається безальтернативним варіантом гірськолижного відпочинку в Україні. І як результат – саме цей факт дозволяє підвищувати ціни, враховуючи, що вибратися на зимовий відпочинок до Європи через карантинні обмеження не так уже й просто.

Джерело.

Close