facebook

У МЗС розповіли про компроміси з обміну полоненими

Обмін заручниками, який намічений до кінця року, вимагає більш гнучкого підходу, ніж минулого разу, заявив Пристайко.

 

Україна готова погодитися на серйозні компроміси при наступному обміні утримуваними особами, заради повернення максимальної кількості українців. Про це заявив журналістам міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, повідомляє в четвер, 12 грудня, УНІАН.

Глава МЗС зазначив, що не хоче говорити про формулу обміну і кількість осіб, яких українська сторона планує віддати для повернення утримуваних українців.

“Я не хочу називати ці цифри. Я знаю. Але я не хочу спеціально називати, тому що вони не такі прості, як минулого разу. Це не точні цифри. Нинішній обмін вимагає більш гнучкого підходу, і буде нерівна кількість людей. Це просто залежить від того, яка межа можливого переговорних команд”, – зазначив Пристайко.

При цьому міністр зазначив, що Україна готова до компромісів.

“Ми готові до дуже серйозних компромісів для того, щоб забрати максимальну кількість наших людей”, – підкреслив Пристайко.

Глава МЗС підтвердив, що новий обмін утримуваними особами, який планується узгодити в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, передбачається здійснити до кінця поточного року. Цей процес обміну він назвав “більш чутливим”.

Пристайко сказав, що українська сторона намагалася врахувати і внести у списки на обмін всіх відомих осіб, позбавлених волі.

“Ми говоримо про тих, хто знаходиться на території Криму, і Росії, і за межами лінії зіткнення”, – уточнив міністр.

За його словами, ці українці умовно розділені на три категорії, але “для нас це велика частина всіх узгоджених прізвищ”. Крім того, міністр додав, що є частина людей, які не включені в ці списки на обмін, і вони вважаються зниклими безвісти.

“Поки місія Червоного Хреста не прийде на ту сторону, не перевірить і не доведе, чи живі ці люди чи ні, доти у нас буде зберігатися відчуття, що ми когось забули, про когось ще не згадали і когось ще повинні забрати та обміняти”, – додав глава МЗС.

Він зазначив, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста на наступному тижні спробують потрапити на окуповану частину Донбасу, щоб з’ясувати долю зниклих безвісти осіб і відвідати “кожного затриманого і утримуваного там”.

Раніше Зеленський повідомив, що повний обмін утримуваними особами з “ЛДНР” може відбутися 24 грудня. Також повідомлялося, що Україна очікує звільнення 77 осіб

Джерело.

Close