facebook

У Чернігові стався вибyх на виставці боєприпасів: Пoранено 13 людей, серед них – діти

У Чернігові на виставці боєприпасів 3 вересня пролунав вибух. За попередніми даними, травмовано шестеро дітей.

Загалом постраждали 13 людей, передає “Суспільне Чернігів”. Виставка боєприпасів проходила на Валу біля художнього музею.

Причиною травмувань став ручний протитанковий гранатомет, що несподівано спрацював. Очевидці в соцмережах пишуть, що серйозні поранення отримав 2,5-річний хлопчик.

Пізніше стало відомо, що РПГ тримав у руках і натиснув на курок 10-річний хлопчик. Його оглушило, зараз він із мамою та 12-річним братом у травмпункті, їх оглядають медики. Ще одна дитина потрапила в реанімацію.

Загалом постраждали 13 осіб. Про це 4 вересня повідомило “Суспільне”.

“Кількість постраждалих від вибуху на чернігівському Валу зросла до 13 людей. Зокрема, серед дорослих шпиталізовані мама дворічного хлопчика, який досі перебуває в реанімації обласної дитячої лікарні, та військовослужбовець”, – зазначили журналісти.

За словами радника начальника ОВА Андрія Подорвана, протягом 4 вересня до лікарень міста звернулися ще кілька чернігівців, які під час вибуху перебували поряд із демонстраційним стендом. Наразі відомо, що серед них шестеро дітей (віком від 2 до 12 років), двоє з яких перебувають у дитячій лікарні, шестеро дорослих цивільних та один військовий, який нині у військовому шпиталі.

У міській раді Чернігова заявили, що жодних офіційних дозволів на проведення виставки не надавали й не отримували повідомлень про її проведення.

Зі свого боку керівник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус запевнив, що всіх винних у тому, що сталося, буде покарано.

“На заході, який передбачав інтерактив для дітей, чомусь була й експозиція з бойовою зброєю, що спрацювала. Троє дітей постраждали. Зокрема, дворічний хлопчик перебуває у важкому стані. Усім надається вся необхідна кваліфікована медична допомога”, – зазначив він.

Чаус додав, що зараз триває обстеження місця події та з’ясування походження небезпечних експонатів. На місці працюють слідчі.

Мер Чернігова Владислав Атрошенко заявив, що внаслідок вибуху на виставці було поранено четверо дітей та четверо дорослих: “За попередньою інформацією, четверо дітей та четверо дорослих отримали поранення. Одна дитина в лікарні в тяжкому стані. Всі інші після амбулаторного огляду перебувають удома”.

Секретар Чернігівської міськради Олександр Ломако підтвердив ЗМІ, що до мерії ніхто не звертався за дозволом на проведення виставки. “Як я зрозумів, це волонтери проводили захід зі збору коштів на автомобіль для ЗСУ. Які саме волонтери, поки не знаю”, – сказав він.

Згодом “Суспільне.Чернігів” повідомило уточнену інформацію, за якою під час благодійного ярмарку, травмувалися шестеро дітей, наймолодшому травмованому – два роки. У нього осколкове поранення обличчя та складна травма кисті.

“Дитину зараз оперують дитячі хірурги. Приїхали хірурги щелепно-лицьові, судинні хірурги з обласної лікарні та лікар-офтальмолог. Найбільша травма була отримана внаслідок осколкового поранення обличчя. Також травмована кисть руки”, – розповіла в коментарі Суспільному в. о. генерального директора дитячої обласної лікарні Тетяна Лебедєва.

За словами Лебедєвої, прогнозів поки що немає, стан дитини лікарі розцінюють як важкий.

Крім цього чотирирічний та тринадцятирічний хлопці отримали акустичну травму – так зване оглушення. Семирічному в лікарні наклали шви на руку, також у нього діагностували струс мозку. Нині дитина госпіталізована. Двоє братів, 10 й 12 років, уже відпустили додому. У старшого – травма тулуба.

Як повідомила “Суспільному” речниця поліції Чернігівщини Наталія Слабеняк, справу розслідуватиме ДБР. У ДБР цю інформацію підтвердили.

“Працівники ДБР розпочали розслідування за фактом поранення дітей на виставці зброї у Чернігові. У наслідок інциденту було поранено 5 людей, зокрема четверо дітей від двох до дванадцяти років. Слідство вже встановило, що на акції у центрі міста представники організаторів, демонструючи громадянам різні зразки зброї та боєприпасів, привели у бойовий стан гранатомет. Наразі триває огляд місця події, допит свідків, вилучення зброї та боєприпасів. Вирішується питання щодо затримання причетних до злочину та повідомлення їм про підозру за ч. 2 ст. 414 КК України за фактом порушення правил поводження зі зброєю”, – йдеться у повідомленні ДБР.

Джерело.

Close