facebook

Вулицю Московську в Києві не вдалось перейменувати. В чому причина?

Про це у своєму Facebook повідомив кандидат історичних наук, історик теле- і радіоведучий “Суспільне Культура”, Олександр Алфьоров.

“Друзі, цими хвилинами сталась одна з найбільших світоглядних державницьких тpагедій України. В Києві і далі буде вулиця Московська… її не перейменують на князів Острозьких. Це рішення відбулось сьогодні, у річницю перемоги князя Костянтина Острозького в битві під Оршею проти Московського війська. На комісії з місцевого самоврядування, що мала затвердити перед винесенням на сьогоднішнє голосування депутатами, перейменування вул Московської на князів Острозьких. Проте, перша заступниця голови комісії Дінара Габібуллаєва від фракції «Європейської солідарності» запропонувала перейменувати Московську на «Європейського Союзу».

1. Цього варіанту не було в час голосування киян за вулиці;

2. Вулиця князів Острозьких перемогла в голосуванні абсолютною більшістю голосів киян (понад 10000);

3. Назва «Європейського союзу»- суперечить нормам. У нас нема вулиці Литовської Республіки чи Королівства Бельгія- є Литовська і, сподіваюсь, буде Бельгійська. Вулиця на честь Європейської солідарності має називатись «Європейською». Відповідно має бути прив‘язаною до історичної Європейської площі.

4. Дуже ницо, бридко та огидно коли ситуативні амбіції політсили ламають під співзвучність назви своєї партії історичний ландшафт тисячолітнього Києва. Особливо, коли це зробили сьогодні, саме річницю перемоги над московською армією Костянтина Острозького. Цей факт свідчить про абсолютну відмежованість (інопланетність!) депутатів «Європейської солідарності» від Української історії та розуміння процесів державності. По суті, йдеться про зраду громадської думки та історичної справедливості.

Після того, як голосуванням пропозицію Габібуллаєвої було відкладено (єдиний можливий вихід з такої ситуації, щоби взагалі не зупинити процес, а отже все одно голосування по Московській відкласти у довгу шухляду) прийшов Володимир Прокопів – голова фракції «Європейської солідарності» та заступник Володимира Кличка і заявив, що Московська не буде перейменована на Острозьких. Тобто фракція «Європейської солідарності» буде ламати думку киян і, очевидно, буде блокувати інші рішення по перейменуваннях.

Це ганьба.

Друзі, всіх вітаю з Днем перемоги Костянтина Острозького над московитами під Оршею!”

Джерело.

Close