facebook

Вчителі, поліцейські та представник ОПЗЖ: у Сватовому на Луганщині зрадники вже готуються до втечі

Успіхи наших українських військових серйозно налякали зрадників та колаборантів на Луганщині. У місті Сватове вишикувалися довгі черги з автомобілів у напрямку РФ та “ДНР”. Це всі ті, хто за кілька місяців окупації засвітився у співпраці з ворогами. Серед них поліцейські, вчителі, колишні депутати.

Зрадники готуються до втечі

Українські війська тільки розпочали свій наступ на Харківщині, як із міст і сіл Луганської області почали втікати не лише окупанти, а й ті, хто співпрацював із російською владою. Так, у місті Сватове на пропускному пункті у бік “ДНР” та Росії вишикувалася довга черга автомобілів із колаборантами.

Сватове було захоплене окупантами ще на початку березня. Цей невеликий районний центр насправді завжди вирізнявся проукраїнськими настроями. Тому прихід російських та “ЛНР”івських формувань став для нього великим потрясінням.

“У перші ж дні у Сватовому почалися репресії. Дуже багато зрадників виявилося серед представників поліції. Вони стали справжніми поліцаями. Здавали ворожій “владі” тих, хто служив в АТО, хто працював в українській місцевій владі, хто був проукраїнськи налаштований. Загарбники ходили будинками, грабували, викрадали автомобілі, відбирали за безцінь урожай, забирали людей у підвали, катували, погрожували, били. На блокпостах перевіряли телефони, контакти”, – розповідає одна із мешканок Сватова.

Хоче втекти від покарання?

“Головою” місцевої “адміністрації” тут стала якась Людмила Русанова, голова районної ради, представниця ОПЗЖ. Особистість у Сватовому відома – колишня комуністка, потім представниця ОПЗЖ. Ця партія на останніх виборах взяла владу у Сватовому. Її син вирізнявся ще у 2014 році. Він разом зі своїми дружками перекривав залізничні колії, якими йшов поїзд із озброєнням для ЗСУ. Пізніше за це він отримав лише умовний термін.

“Окупанти вивезли зі Сватового все, що за ці вісім років купували за рахунок бюджету. Була хороша діагностична апаратура в лікарні – зникла. Меблі та інвентар зі школи вкрали. У Сватове вже їздили сучасні машини швидкої допомоги – викрали в Росію. Зате сюди з Росії, якогось російського Саратова як гуманітарну допомогу привезли пошарпані швидкі-“пиріжки”. Русанова на них піарилася – розсілася всередині, де крім нош нічого немає, і розповідала, які росіяни добрі, ось швидку допомогу нам передали”, – розповідає одна з мешканок Сватового.

Щойно ЗСУ розпочали контрнаступ на Харківщині, Людмила Русанова кинулася до психіатричної лікарні. У Сватовому припускають, що жінка так хоче прикинутися неосудною, оскільки розуміє ступінь відповідальності.

Щоправда, вже у понеділок у Telegram-каналі “адміністрації” з’явилося повідомлення, що вона працює у штатному режимі.

Заступником у колаборантки працює Павло Кущ, у минулому волонтер, патріот, журналіст “Радіо Сватове”. Тепер він розхвалює російських загарбників.

Поліцейські та вчителі

На співпрацю з російськими окупантами пішли й місцеві вчителі. Серед них колишня вчителька української мови та літератури Тетяна Королько. Вчителька Ірина Біла стала “директором” школи, Наталія Волкодав стала “начальницею відділу освіти” у місті.

Також багато вчителів Сватового поїхали до Росії на “перекваліфікацію”. Тепер вони дітям розповідатимуть, як любити Росію.

Декілька поліцейських пішли на співпрацю із загарбниками. Серед них Ігор Дечко. Про нього ходять чутки, що він віджимав автомобілі у місцевих мешканців.

Розпродають техніку

Судячи з місцевих Telegram-каналів, прихильники РФ серйозно налякані контрнаступом. Вони постійно питають, що відбувається у Сватовому, чи не зайшли туди війська ЗСУ? Ті, хто намагається втекти із міста, терміново продають побутову техніку.

“Часто ця техніка вкрадена, вивезти її із собою на машині вони не можуть, ось і намагаються позбутися і щось заробити. Курс долара у нас уже підняли до 70 грн. Бариги заробляють на тому, що переводять у готівку пенсіонерам їхні гривні, при цьому забирають собі 20-25%”, – розповів місцевий мешканець.

Причому втікати збираються не лише на окуповану територію чи в РФ, а й за кордон. У соцмережах багато пропозицій вивезти мешканців Сватового до Естонії, Польщі. Де вони зможуть оформити собі європейську допомогу й жити доти, доки все не вщухне.

За словами голови Луганської ОДА Сергія Гайдая, російські війська залишили Сватове, зараз там перебувають лише представники військ “ЛНР”.

Джерело.

Close