facebook

“Радикальні зміни пенсій”: українцям повідомили, що може статися у листопаді, та кому треба звернутися для уточнень

В Україні відбулося підвищення мінімальної заробітної плати та підвищення пенсій в жовтні. Розповідаємо, хто може звернутися за перерахунком пенсії, а хто отримує надбавку.

Як інформує “НВ”, підвищення пенсій відбулося разом із збільшенням розміру мінімальної зарплати з 1 жовтня 2022.

Нових підвищень в листопаді Уряд України не проводив, разом із тим, українці, які не отримали підвищення пенсій за віком та перерахунок військових пенсій та пенсій інвалідам, хоча мають на це право, мають звернутися в держоргани для уточнення ситуації.

На підвищення пенсії мають право особи, які:

досягли віку 65 років та більше;

мають необхідний страховий стаж (від 30 та 35 років для жінок та чоловіків відповідно);

особи віком від 70 до 75 років;

пенсіонери із «військовими пенсіями» та інваліди.

Пенсійний вік та право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого особою відповідного страхового стажу та становить 60, 63 та 65 років

Зростання пенсії за віком

З 1 жовтня відбулося збільшення пенсій для осіб від 70 років ― на 300 грн.

Громадянам, які досягають віку 70 років після 1 жовтня, компенсаційну виплату встановлять з дати досягнення 70 річного віку.

Перерахунок мав відбутися автоматично, проте, якщо виплата не збільшилася, треба звернутися до органів пенсійного фонду.

Мінімальна пенсія з 1 жовтня буде виплачуватися пропорційно до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 000 гривень для всіх непрацюючих пенсіонерів, які не мають мінімального стажу та досягли 70 років.

Підвищення пенсії через збільшення мінімальної зарплати

Із 1 жовтня мінімальна зарплата в Україні складає 6700 грн, тому відбувається перерахунок пенсій для усіх осіб від 65 років із необхідним мінімальним стажем. З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком у таких пенсіонерів становитиме 2 680 гривень (6 700×40%).

Відбувається перерахунок «військових пенсій» по інвалідності та пенсій інвалідам за різними маркерами, як звання, группа, вік, і тд перераховують розміри пенсій. Вони будуть становини від 4396 гривень до 6532,50 гривень.

У разі, якщо перерахунок не відбувся автоматично, пенсіонер має право звернутися до державних органів із заявою та документами, які посвідчують право на отримання та перерахунок пенсії за інвалідність.

Нагадаємо, перераховані суми пенсії виплачуватимуться у виплатний період жовтня — з 4 по 25 число місяця.

Протягом місяця мають відбутися відповідні перерахунки. Якщо їх не провели, слід звернутися до органів ПФУ.

Джерело.

Close