facebook

“Деякі банки в Україні скоро можуть закритися”: Заощадження простих українців під зaгрoзою

Вже практично всі російські банки в Україні закрито. Водночас через затримання та звинувачення в держзраді президента “Мотор Січі” В’ячеслава Богуслаєва під загрозою опинилася і його фінансова установа.

Як інформує “Obozrevatel”, в Україні працює 67 банків. Усі вони з початком повномасштабної війни зіткнулися з умовами ідеального шторму (коли склалася низка негативних малоймовірних факторів): світова фінансова криза, повномасштабна війна, анексія територій (а це втрата відділень, майна, клієнтів), девальвація гривні, висока інфляція.

Як результат, пояснює керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій, активи банків значно постраждали.

Кредити, на повернення яких розраховували фінансові установи, повертатимуть далеко не всі клієнти. Хтось втратив житло, бізнес, виїхав із країни, інші залишилися на тимчасово окупованій території і не можуть платити.

І в умовах такого шторму найбільше шансів “потонути” у невеликих банків. До таких банків, до речі, може належати і фінансова установа затриманого запорізького підприємця В’ячеслава Богуслаєва.

Його “Мотор-Банк”, зокрема, обслуговував операції “Мотор-Січі”. “Мотор” продавав авіаційні двигуни у РФ в обхід санкцій, а Богуслаєв домовлявся про таку співпрацю з російськими чиновниками та топменеджерами держпідприємств.

Є кілька способів ліквідувати “Мотор-Банк”: запровадити санкції, ухвалити рішення про запровадження тимчасового управління, проаналізувати активи та визнати неплатоспроможним. Ці рішення фактично можуть призвести до банкрутства банку, проте це може зашкодити клієнтам.

Як стало відомо, зараз розглядається можливість закрити банк, однак у НБУ не хочуть ухвалювати поспішних рішень та діють за власними правилами.

Тут також варто зазначити, що, попри всю критику на адресу НБУ, банківський нагляд налагодили ще з 2015-го, банки, які існували тільки для обслуговування схем власників, ліквідували.

І зараз ті фінансові установи, які працюють на ринку, справді мають бізнес-модель, що працює, і порівняно стабільні. Тому просто так “ламати” банк ніхто не хоче.

До речі, згідно з фінансовим звітом банку за минулий рік, його активи становлять лише 2,2 млрд грн. Чистий прибуток за минулий рік склав 21,6 млн грн.

Банк залучив у своїх клієнтів 1,78 млрд грн, з них 755,7 млн грн – фізосіб. Для розуміння, активи “Альфа-Банку” становлять 90 млрд грн (у 41 раз більше, ніж у “Мотора”).

Закриття “Мотор-Банку” не стало б ударом для фінансової системи України. Більшість вкладників – співробітники підприємства Богуслаєва, пов’язані з ним особи (партнери, підрядники тощо).

Ймовірно, найпростішим варіантом стало б визнання банку неплатоспроможним, передачу його Фонду гарантування вкладів фізосіб, який повернув би депозити клієнтів.

Але й для цього потрібно, щоб банк порушив фінансові нормативи, потрапив під санкції, арешт тощо. А ось націоналізувати банк безглуздо. Для цього державі доведеться брати на себе всі гарантії, відповідати за фінансові показники тощо.

А що з націоналізацією?

В Україні затвердили законопроєкт №8069, який дозволяє націоналізувати системні банки за 1 грн. Націоналізація відбувається у тому випадку, якщо Національний банк визнає системний банк неплатоспроможним. Для цього він має порушити фінансові показники.

І співрозмовники в НБУ, і нардепи профільного комітету розповідають: документ розробили для того, щоб з’явилася можливість націоналізувати Альфа-Банк у разі, якщо його можна буде визнати неплатоспроможним.

Спеціально банкрутувати і забирати банк не будуть, але якщо будуть підстави для цього, банк зможе працювати вже як державний.

“Банківська система досить капіталізована і прибуткова, незважаючи на війну. Плюс 8,4 млрд грн прибутку з початку року. Банки надліквідні – на коррахунках та в депозитних сертифікатах зберігають понад 300 млрд грн, що в 5 разів більше за обов’язкові резерви. Кредити і депозити зростають”, – заявляє голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він же – головний автор законопроєкту №8069.

Загалом українська банківська система продовжує стабільно працювати. Причин для хвилювання вкладників немає. А ті банки, які мають сумнівних власників і невеликий капітал, і до повномасштабної війни вважалися не найбільш надійними та стабільними.

Джерело.

Close