facebook

Росіянам хочуть заборонити в’їзд до України на 100 років: Що відомо

Усі громадяни Російської Федерації можуть втратити можливість їздити в Україну в найближчі 100 років.

Петиція із таким закликом з’явилася на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України.

Суть петиції
“Заборонити в’їзд в Україну громадянам Російської Федерації. Термін заборони на в’їзд – 100 років”, – йдеться у петиції №22. Автором тексту є Олександр Корнійчук.

Швидше за все, його звернення набере відповідну кількість голосів. Тому Володимиру Зеленському треба готуватись до розгляду петиції.

Зауважимо, що для того, щоб петицію розглянув президент, потрібно, щоб вона отримала підтримку 25 тисяч громадян України.

Чи можуть зараз росіяни приїжджати в Україну?
1 липня 2022 року МЗС України оголосило про початок дії візового режиму з країною-терористкою Росією. Однак, щоб отримати візу росіянам, потрібно пройти непростий шлях.

Російські громадяни могли звернутися за отриманням української візи у самій Росії до центрів зовнішнього постачальника послуг. За це відповідала компанія міжнародного оператора VFS Global, яка приймає документи у восьми російських містах.

“Ці візові клопотання опрацьовуватимуться українськими дипломатичними установами у третіх країнах у співпраці з українськими компетентними органами”, – пояснюють у МЗС роботу такої схеми.

Тобто навіть якщо росіянин отримав українську візу на території Росії, українські органи цілком можуть її не схвалити. Але зараз VFS Global припинила свою діяльність у Росії.

Є інший варіант в’їзду на територію України через треті країни перебування. Громадяни РФ, які перебувають за межами Росії, можуть звертатися до іноземних дипломатичних установ України.

Тобто, щоб отримати українську візу, росіянам знадобиться виїхати до Естонії, Польщі, Молдови чи будь-де, де є посольство України, і виконати процедуру там за звичною вартістю 65 доларів.

До речі, спрощену процедуру отримання українських віз для росіян не передбачено і не планується її розробка.

Кому в’їзд заборонено?
Навіть наявність української візи не дає однозначних підстав для росіян на в’їзд, адже кожен випадок Держприкордонслужба розглядає окремо.

У розмові з ВВС News Україна спікер прикордонної служби Андрій Демченко пояснив, що перевірка проходить посилено, оскільки охочі в’їхати є громадянами країни-терористки.

“Ця перевірка проходить із тривалою співбесідою і навіть переглядом соцмереж людини, кажуть деякі росіяни, які нещодавно в’їжджали”, – пишуть BBC

Для перетину кордону росіяни мають надати візу, паспорт, не мати заборони на в’їзд, мати фінансове забезпечення перебування та найголовніше – довести мету візиту.

До речі, росіяни, які мають посвідку на проживання в Україні, не потребують оформлення візи. Але ні віза, ні дозвіл не є остаточними підставами для в’їзду.

Нині в Україні діє перелік осіб із Росії, кому категорично заборонено в’їзд до держави через підтримку російської влади, розпалювання ворожнечі та відверту українофобію. Серед них:

співачка Надія Бабкіна
актор Сергій Безруков
актор Федір Бондарчук
актор Михайло Боярський
співак Моргенштерн
журналіст Дмитро Губернієв
актор Жерар Депардьє
співак Лев Лещенко
співак Григорій Лепс та інші
Українцям не можна їздити до РФ 50 років
На противагу забороні на в’їзд росіянам у квітні 2022 року влада РФ розробила список українських знаменитостей, яким не дозволено відвідувати Росію протягом 50 років.

У списку опинилися Андрій Данилко, Антон Птушкін, Дмитро Монатик, Микола Серга, Андрій Бедняков, Олексій Потапенко, Анастасія Каменських, Світлана Лобода, Святослав Вакарчук, Іван Дорн, Аліна Паш, Надія Дорофєєва та багато інших.

Після 24 лютого ці артисти активно виступали проти війни та критикували дії російської влади. Однак вони навіть пишаються тим, що потрапили до цього списку.

Джерело.

Close