facebook

Українським біженцям перестануть надавати безкоштовне житло у Польщі

У Польщі з листопада зобов’яжуть українських біженців самостійно оплачувати житло.

 

А з 1 січня 2022-го також стануть платними для українців пансіонати, гуртожитки та санаторії. Така ініціатива, на думку, уряду мотивує біженців якнайшвидше приступити до роботи в Польщі та винаймати житло за свій рахунок.

Як йдеться в аналізі Gremi Personal, 52% українців у Польщі живуть у квартирах, 18% у гуртожитках чи хостелах. У приватних будинках оселилося 10% респондентів, стільки ж прихистили поляків у своєму житлі. У пансіонатах чи базах відпочинку проживають 6%, а готелях – лише 4% респондентів, пишуть Версії з посиланням на Obozrevatel.

Наразі 58% опитаних винаймають житло за свій рахунок, 22% забезпечують житлом роботодавці. 10% респондентів кажуть, що їх дали притулок полякам у своєму житлі, яким уряд платить компенсацію за кожного біженця в рамках програми притулку.

“Незважаючи на те, що Польща створила більше державних програм для проживання біженців серед усіх європейських країн, ми бачимо, що абсолютна більшість українців вирішує житлові питання власним коштом. Однак найбільш вигідний варіант – проживання коштом підприємства”, – каже Ганна Джоболда, директорка департаменту рекрутації Gremi Personal.

У компанії розповідають, що незважаючи на дорогу оренду квартир, існує багато варіантів для комфортного проживання у Польщі. Наприклад, популярна практика, коли поляки надають притулок українцям у себе вдома, отримуючи компенсацію від держави у розмірі 40 злотих (320 грн) на добу за кожного українця.

Разом з тим, 76% респондентів кажуть, що їх влаштовують умови проживання, які вони мають, а 24% планують змінити проживання найближчим часом.

Джерело.

Close