facebook

“Як же так, куди котимося?”: маму пораненого військового ЗСУ змусили лікувати сина за свої гроші

Світлана Скрипник – мати пораненого 24-річного бійця В’ячеслава Чуприни. Наприкінці серпня її син потрапив в опікове відділення одного з медзакладів Дніпропетровщини.

Як передає Суспільне, ураження шкіри понад 40% отримав під час виконання бойового завдання у Донецькій області. З перших днів лікування, розповідає Світлана, медики вимагали з неї гроші.

“Натякнули, що потрібна мотивація для покращення лікування мого сина. + Кожні два дні у нас була перев’язка. Через те, що мені говорили, що потрібна якась мотивація, ми давали гроші кожні два дні. Лікарю я давала починаючи з 2 тисяч. Коли була операція, нам провели шість операцій, операція – по три тисячі. Його помічниці давала менше, по 500 гривень”, – розказує мати.

Як каже адвокат В’ячеслав Шестіріков, обстеження, лікування, реабілітація та медикаменти сплачуються за державний кошт у разі отримання бойового поранення військовослужбовцем під час воєнного стану.

“У будь-якому випадку вимагати сплату будь-яких коштів за лікування, за певні медичні маніпуляції, за певні аналізи пораненого військовослужбовця – це є протиправним. Такі гарантії передбачені законом про правовий та соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх родин – стаття 11 та цілим рядом відомчих підзаконних нормативних актів”, – пояснив адвокат.

Якщо ж лікарі вимагають оплатити будь-які свої послуги або придбати ліки, то, каже адвокат, необхідно відразу звертатися зі скаргою на гарячу лінію Міноборони або НСЗУ.

Світлана Скрипник розповідає: для неї головне було – врятувати сина, тому не замислювалася, що їхні права порушують і нікуди спершу не зверталася. Однак зараз жінка подала скаргу до департаменту охорони здоров’я ОВА, там їй повідомили, що вже розпочали службову перевірку.

Суспільне звернулося до гендиректора лікарні, аби дізнатися, чи проводять вони внутрішнє розслідування та чи усунули від роботи підозрюваних у вимаганні медиків.

 

Джерело.

Close