facebook

Це не пенсія, а благодійність: в Україні запустили новий вид пенсій – розмір не обмежений

В Україні запускають новий вид пенсій.

Не секрет, що рівень пенсійних виплат в Україні низький, його не вистачає на те, щоби прожити місяць більшості пенсіонерів. У Пенсійному фонді України опублікували ухвалу, згідно з якою в Україні планують запровадити меценатські пенсії. Подробиці повідомила заступник міністра соціальної політики Дар’ї Марчак.

Повідомляється, що у Мін’юсті України вже схвалили такий вид пенсій. Це дасть можливість пенсіонерам отримувати пенсії, які будуть значно вищими за нинішні й розмір доплати може бути необмежений.

За словами Марчак, ще 2022 року депутати Верховної Ради підтримали таку ідею. Вона поділилася, що закон тоді було прийнято, а зараз продовжуються відповідні акти.

При цьому внески меценати зможуть вносити як для конкретної особи, так і без зазначення конкретної особи. У першому випадку людина має бути вже одержувачем пенсії та мати відкритий у Пенсійному фонді рахунок.

Мін’юст має опублікувати постанову, яка запустить механізм і запровадить їх на офіційному рівні.

Марчак пояснила, що додавати будь-яку суму зможуть усі особи, які проживають всередині та за межами України. Благодійна пожертва спочатку відправлятиметься до ПФУ, а потім нараховуватиметься пенсіонеру.

Але при цьому 30% із суми, яку меценати перерахують, забиратиме Пенсійний фонд на користь свого бюджету, а 70% підуть на рахунок конкретному пенсіонеру.

Тобто якщо, наприклад, у пенсіонера за кордоном мешкають діти чи онуки, вони можуть матеріально щомісяця підтримувати їх у такий спосіб, перераховуючи якусь суму.

Або, як зазначає чиновниця, можна просто допомогти небайдужій людині, з якою немає ступеня спорідненості, але хочеться її матеріально підтримати.

Якщо ж меценати просто перерахують суму без конкретної вказівки даних пенсіонера, тоді ПФУ матиме право на власний розсуд використати ці гроші для розподілу, кому і скільки дістанеться надбавки.

Джерело.

Close