facebook

Податок за переказ грошей на картку: українців збурила ця новина (відео)

Останнім часом мережею Інтернет поширюється інформація про оподаткування будь-яких доходів на банківські картки. Чи справді під кінець року нам доведеться сплатити майже 20% податків за власні надходження на картку та чи має податкова доступ до банківських рахунків?

“Хочу усіх заспокоїти – це неправда і не відповідає дійсності, – говорить голова ДПС України Сергій Верланов. – Жодного нового податку не вводиться. Державна податкова служба не має доступу до персональних рахунків громадян у банках і не може відслідковувати рух коштів по ваших картках”.

Але декларувати доходи громадяни все ж таки зобов’язані незалежно від того, чи це дохід, отриманий готівкою, чи перерахований на банківський рахунок. І це не нововведення, але не усі дотримуються цього закону. Деякі про нього навіть не знають.

“Дійсно, якщо ви отримали дохід, ви маєте його задекларувати до 1 травня і до 1 серпня сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб і 1,5% військового збору”, – стверджує адвокат Ярослав Шевченко.

Разом з тим податкова служба не має жодного доступу до інформації про кошти на особистих рахунках. Вона може звернутися до банку, але отримає обмежену інформацію.

“Банк на письмовий запит не має права повідомляти про суми і стани коштів, доходів, будь-яких переказів на вашому картковому рахунку, він має виключно повідомити, чи є у вас такий рахунок, чи немає”

А от інформацію щодо надходжень на банківську картку податкова може отримати лише за рішенням суду за наявності обґрунтованих підстав. І лише після цього стягнути податок та штраф за несвоєчасно подану декларацію.

 

Джерело.

Close