facebook

Незлoмлена: вoна пoпала в пoлoн і її тримали як рабиню, а тікаючи від них, наступила на міну.

Незлoмлена: вoна пoпала в пoлoн і її тримали як рабиню, а тікаючи від них, наступила на міну.

Вона стояла перед суддею із закривавленими носом і ротом, а її тіло палало від свіжих ран — результат чергового її жахливого побиття бойовиками Ісламської Держави, які використовували батог, зброю, як і свої руки та ноги. Ламія Хаджі Башар знову намагалася втекти.

Шаріатський суддя дивився на неї. Йому сказали, що це вже не перша втеча Ламії, і цього разу вона очолила цілу групу дівчат, захоплених терористами. І ось суддя виносить своє рішення.

“Він сказав, що вони повинні або вбити мене, або відрізати мені ногу, щоб я не збігала”, – згадує Ламія. Що вона відповіла?

«Я сказала, що якщо вони відріжуть мені одну ногу, я втечу на другу. Я сказала судді, що ніколи не здамся. Вони відповіли, що продовжуватимуть тортури, якщо я продовжуватиму втікати».

Від такої долі її врятував високопосадовець, який сказав, що її треба продати новому «власникові».

Ламія була одна з кількох тисяч дівчаток і жінок з єзидів (курдська група, народність, яка живе в основному в Іраку), які потрапили до секс-рабства, яких продавали як тварин і ґвалтували. Це сталося після нападу терористів на їхні села у серпні 2014 року.

З того часу Ламія, якій зараз лише 18, десятки разів збігала. Вся її родина була в полоні, тому їй не було куди йти.

Щоразу вона просила притулку в різних сім’ях, але щоразу потрапляла на чергових джихадистів, які теж користувалися її тілом.

Коли вона нарешті потрапила до хірурга і допомагала йому в лікарні, він дав їй телефон для зв’язку, і вона організувала свою нову втечу. Втікаючи разом із подругою та 9-річною дівчинкою, вони наступили на міну.

Вижити пощастило лише Ламії, але й вона залишилася із жахливими пораненнями. Курдські солдати одразу доставили її до лікарні, де їй видалили одне око.

Незабаром про неї дізналися у благодійному фонді для жертв тероризму та відвезли до німецької лікарні, де зробили ще дві операції. Так вдалося зберегти її друге око та трохи зменшити шрами на обличчі.

 

Незважаючи на весь пережитий жах, тепер Ламія веде активну правозахисну діяльність, намагаючись досягти справедливості та порятунку для єзидів. 26 жовтня 2016 року вона була удостоєна премії імені Андрія Сахарова

«За свободу думки», яку присуджують за внесок у захист прав людини та її основних свобод. Разом із ще однією правозахисницею вона отримала 50 тис. дол., які збирається витратити на допомогу езидським біженцям та порятунок тих, хто ще перебуває в руках терористів Ісламської Держави.

 

 

 

 

Джерело.

Close