facebook

Частина України може “зникнути” не через війну, а через льодовики: вчені зробили попередження

В останні роки вчені-кліматологи все частіше сигналізують про збільшення темпів танення льодовиків на планеті.

Не всі беруть до уваги ці попередження, проте варто нагадати, що такий розвиток подій може мати серйозні наслідки для всього світу. Хоча зараз складно “помітити” якісь критичні зміни.

Мало хто взагалі замислюється над звітами експертів з клімату. Більше небезпеки сьогодні становлять вічні мерзлоти та льодовики, що знаходяться на полюсах. У міру танення льодовиків держави вже оглядають можливості використання ресурсів Арктики. Зокрема, льодовик Туейтса, що зникає, може призвести до підйому рівня морів на 65 см.

Спільнота Націй передбачає, що до 2050 року зникнуть масивні льодовики Світової спадщини, включаючи Доломітові Альпи в Італії, національні парки США (включаючи Йєллоустоун та Йосеміті) і навіть гора Кіліманджаро, яка розташована в Танзанії.

Якими будуть наслідки для України? Ось що може зацікавити громадян, тому що у такому разі “проблема” стосується виключно нас.

Чорне море, хоч і є закритою акваторією, але там також можуть бути знищені прибережні території, включаючи частини Бердянська, Феодосії, Одеси тощо. Про це раніше повідомляв екологічний центр “Екодія”.


На територіях, що знаходяться під загрозою затоплення, розміщені військові бази, полігони, сміттєзвалища, очисні споруди, цвинтарі та інші об’єкти, які можуть суттєво посилити екологічну ситуацію в Україні.

Серед них – Маріупольський металургійний комбінат “Азовсталь”, повністю знищений росіянами в ході повномасштабної війни.

Джерело.

Close