facebook

“Долар приголомшив українців після Великодня, курс валют різко змінився”: експерти сказали, що робиться в обмінниках

Долар в Україні на початку тижня почав знижуватись. Ситуація в обмінниках та банках після Великодня змінилася, як і очікували експерти. Зокрема, продати американську валюту у понеділок, 17 квітня, в середньому можна за курсом 37,50 грн/долар, а купити за 38 грн/долар.

Як інформує “biz.today.ua”, за словами директора департаменту казначейства Cominbank Германа Марченка, у період з 17 по 23 квітня вартість американської валюти просяде до 36,9-37,5 грн/долар.

Він зазначив, що протягом поточного тижня на ринку спостерігатиметься збалансування попиту та пропозиції на готівку – після передвеликого зростання пропозиції, “який тисне на курс”.

На валютному ринку України спостерігається тенденція уніфікації офіційного, банківського та готівкового курсу. Це відбувається завдяки зміцненню гривні.

Банкір зазначив, що тренд до “єдиного курсу” неможливо реалізувати без урахування важливих факторів:

низького рівня інфляції;
економічного розвитку всередині країни;

отримання макрофінансової допомоги, яка зміцнює державний бюджет;

розвитку експорту – за рахунок збільшення обсягу та розширення переліку товарних позицій;

наближення перемоги у війні.

Базовим курсом долара може стати офіційний курс валют. Саме тому до середини травня очікується, що готівковий курс валюти впаде до рівня нижче 37 грн/долар, додав Герман Марченко.

Як відомо, до повномасштабного вторгнення Росії в Україні був плаваючий курс гривні. 21 липня 2022 року Національний банк встановив офіційний курс гривні на рівні 36,57 грн/дол., який зберігається й досі.

Джерело.

Close